 |
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
Esas no: 2000/829
Karar no: 2000/1121
Tarih: 8.3.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
GEREKÇE GÖSTERME ZORUNLULUĞU
KAMU DÜZENİ
Karar Özeti: Karar yazımında işin önemiyle mütenasip emek esirgenmemeli, beklenen özen gösterilmelidir.
Varlığından söz edilebilmesi için gerekçenin;
Yargılama, safahatine uygun olması gerekir,
Kararların gerekçeli olması kamu düzeni ile ilgilidir.
(2709 s. Anayasa m. 141)
(1088 s. HUMK. m. 388)
Mahalli mahkemesinden verilen hükmün temyizen tetkiki dayalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
T.C. Anayasanın 141. maddesinde mahkemelerin her türlü kararlarının gerekçeli olacağı hükmüne yer verilmiştir. HUMK.nun değişik 388. maddesinde ise mahkemelerin nihai kararlarında nelere yer verileceği bendler halinde sayılıp, gösterilmiştir. Hukukun üstün kılınması, yargıya güven duyulup bunun kuvvetlendirilmesi yansız ve aleni yargılama yanında, Yoğun bir mesainin ürünü olan nihai kararların da yargılama safahatına uygun, doyurucu ve inandırıcı biçimde kaleme alınmasıyla olanaklıdır. Devletin temel esaslarını düzenleyen Anayasa'da konuya yer verilmiş olması da bundandır.
Açıklanan nedenlerle karar yazımında işin önemiyle mütenasip emeğin esirgenmemesi, beklenen özenin gösterilmesi gerekirken; temyiz edilen karar, yanlar arasında kesin hükme kavuşan 1994/491 esas sayılı davada verilen kararın ilk sayfası -dava tarihine değin- olduğu gibi aktarılarak kaleme alınmıştır. Bu husus hatadan kaynaklanmamışsa, kararın ikinci sayfasında kanıt olarak değerlendirilmesi dışında, bu aktarımın nedeni anlaşılamamıştır. Varlığından söz edilebilmesi için gerekçenin yargılama safahatına uygun olması gerekir. Aksi halde karar "görünürde gerekçeli" olur ki, bu da gerekçesiz karar sayılır. Kararların gerekçeli olması kamu düzenine ilişkin olmakla aksi hal bozma nedenidir.
İlk davada istenilmiş olmadığından, bu dava konusu istem için o dava tarihinde temerrüt oluşmadığı halde, dava tarihi olan 23.10.1998 yerine -olası hata sonucu- karar başlığına aktarılan ilk dava tarihi olan 2.6.1994 tarihinden itibaren geçmiş günler faizine hükmedilmesi da yasaya aykırı olmuştur.
S on u ç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz edilen kararın (BOZULMASINA) bozma şekline göre sair hususların şimdilik incelenmesine yer olmadığına, 8.3.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.