 |
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
Esas no: 2000/157
Karar no: 2000/2444
Tarih: 18.5.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ALACAK
- İSTİSNA AKDİ
- İMALAT VASITALARI
- BİRLEŞTİRME KARARI
Karar Özeti: Aksine adet ve sözleşme olmadıkça yüklenici imal olunacak şeyin icrası için gereken vasıtaları, alet ve edevatı kendi masrafı ile tedarik etmeye mecburdur.
Sözleşme ve eklerinde yer alan hükümlerin yorumu mahkemeye ait olduğu halde bu konudaki bilirkişi raporu ile bağlı kalınarak sonuca gidilmesi doğru değildir.
Yasanın gösterdiği istisnalar dışında, tebligat ve duruşma yapılmadan birleştirme kararı verilemez.
(1086 s. HUMK. m. 45, 73, 275/2)
(818 s. BK. m. 356/son)
Mahalli mahkemesinden verilen hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı yüklenici, davalı kooperatife ait sitenin yüksek tavan armatürlerinin montajına ilişkin olarak 17, 18 ve 31 nolu hakedişlerle ödenip daha sonra 45 nolu hakedişle kesilen iskele bedelleri ile dükkan içi yüksek tavan aydınlatma sortisi ve galvanizli kablo kanalı için tesis edilen iskele bedelleri toplamı 36.318.909.759 liranın -fazla hakkını saklı tutarak- tahsilini talep etmiştir.
Davacı yüklenici, yargılama sırasında alınan bilirkişi raporuna bağlı kalarak, saklı tutmuş olduğu fazla hakkı için de, 7.10.1999 tarihli ek dava ile 28.115.147.297 liranın daha ödetilmesi isteminde bulunmuş; ancak ek dava dilekçesi karşı tarata tebliğ edilmeden ve duruşma yapılmadan evrak üzerinde birleştirme kararı verilmiştir.
Davalı iş sahibi ise; gerek sözleşmede ve gerek sözleşme eki şartnamede iskele bedelinin ödeneceğine ilişkin bir hüküm bulunmadığını, daha önce böyle bir bedelin ödenmiş olmasının da kazanılmış bir hak oluşturmayacağını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme, bilirkişi raporuna dayanarak, dava ve ek davanın kabulüne hükmetmiştir.
Kararı, davalı iş sahibi temyiz etmiştir. Dava, eser (istisna) sözleşmesine dayalı alacak istemine ilişkindir.
BK.nın 356/Son maddesine göre; aksine adet veya sözleşme olmadıkça, yüklenici, imal olunacak şeyin icrası için gereken vasıtaları, alet ve edevatı kendi masrafı ile tedarik etmeye mecburdur.
Somut olayda, sözleşmenin konuşu, iş iskelesi yapımı işi değildir, iş iskelesi, sözleşme konusunu oluşturan ve yüksek tavanda çalışmayı gerektiren elektrik tesisatının yapım işinde kullanılan bir vasıtadır. Başka bir anlatımla, meydana getirilen eserin bir parçası olmayıp, işin bitiminde ondan ayrılan ve yüklenicide kalan bir araçtır. Bu aracın sağlanması bir külfeti gerektiriyorsa, masrafının iş sahibi tarafından ödeneceği sözleşmede açıkça gösterilmeli veya bu doğrultuda o yörede istikrar bulmuş ve adet haline gelmiş bir uygulama olmalıdır. Aksi halde, bu masrafa yüklenici katlanmak zorunda katır.
Yüklenici, konusunda uzman olup, birim fiyatla üstlendiği işin tüm koşutlarım ve bunun yanında sözleşmenin XVI. maddesi hükmünce birim fiyat listesinde bulunmayan işler için fiyat tutanağı yapılması gerektiğim bilen, en azından bilmesi gereken kişidir. Nitekim, E.F.Z.-1 ve E.F.Z.-2 notu fiyat tutanakları taraftarca düzenlenmiş ve işin bu tutanaklarda yazılı fiyatlarla yapılacağı da kabul edilmiştir. Bu tutanaklarda, işçilik kalemleri gösterilmiş sonuçta, malzeme ve işçilik dahil, birim fiyatlar saptanmıştır. Sözleşmenin XV. maddesinin 1.b bendinde, uygulama yılı fiyat farklarının hesabına ilişkin bir noksan ödemeden de söz edilmemiştir. Taraflarca kabul edilen bu birim fiyatlarına montaj işçiliği dahil olduğuna göre, mülkiyeti yükleniciye ait olan ve imalatta kullanılan vasıtaların (masa ya da mobil iskeleler) bedellerinin ayrıca ödettirilmesi "Bir işe iki bedel ödenmez" kuralına da aykırıdır.
Sözleşme ve eklerinde yer alan hükümlerin yorumu mahkemeye ait olduğu halde (HUMK. m. 275/2), bu konuda alınan bilirkişi raporuyla bağlı kalınarak, reddi gereken davaların kabulü doğru olmamış, kararın açıklanan nedenlerle bozulması gerekmiştir.
Öte yandan, HUMK.nın 73. maddesine göre, kanunun gösterdiği istisnalar haricinde (ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, delil tesbiti ve görevsizlik gibi) tebligat ve duruşma yapılmadan bir dava ile ilgili karar verilemez. HUMK.nın 45. maddesinde, birleştirme kararlarının evrak üzerinde verileceğine ilişkin bir hüküm yoktur. Aksi davranış, savunmanın kısıtlanması olarak kabul edilir. Somut olayda, ek dava ile ilgili olarak tebligat yapılmadan ve duruşma açılmadan birleştirme kararı verilmesi, HUMK.nın 73. maddesine aykırı olup, kabul şekli bakımından bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan hükmün, yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz eden davalı iş sahibi yararına (BOZULMASINA), 30.000.000 lira duruşma vekillik ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 18.5.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.