 |
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
Esas No : 1996/4010
Karar No : 1996/6467
Tarih : 05.12.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davacılar vekili tarafından istenmiş olmakla, duruşma için tayin edilen günde davacılar vekili avukat K.Ş. ile davalılar A.İ. ve D.A. vekilleri avukat K.Ü. geldiler. Davalı G.G. vekili gelmedi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kerre dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Taraflar arasındaki sözleşme ile davacılar ile davalı G'nin sahibi bulunduğu arsa üzerinde; bodrumda üç daire, zeminde üç dairesi ve her katta dörder daire olmak üzere inşaat yapımını üstlenen davalı yükleniciler, binayı; ikinci bodrumda sığınak, kazan dairesi ve yakıt deposu, birinci bodrumda 8 dükkan ile bir kapıcı dairesi, zemin ve üç normal katlarda ise dörder daire şeklinde inşa etmişler ve böylece zemin katta bir daire fazla yapıldığı gibi bu yapı şekline göre de yüklenicilere kalacak bodrum, fiilen zemin kata çekilmiş ve böylece arsa sahipleri aleyhine değer farkı yaratılmıştır. Dava da fazla yapılan bölümlerin davacıların hissesi nispetinde tapu kayıtlarının iptal ve tescili mümkün olmadığı takdirde bedeli talep edilmiştir.
Alınan bilirkişi raporunda sözleşmesine aykırı biçimde yüklenicilerin yararına fazla bölümlerin inşa olunduğunda uyuşmazlık yoktur. Yine sözleşmeye göre bu fazlalıklardan davacıların hisseleri nispetinde hak sahibi olacakları da ortadadır. Bu durumda mahkemece; bilirkişilerden ek rapor alınarak, zeminde fazla yapılan daire ile kat kaydırılması sebebiyle oluşan değer kaybı nispetinde davalı yükleniciler adına kayıtlı bağımsız bölümden tapunun iptali ile davacılar adına tesciline ve bu tescil sırasında ekstra işlerin bedelinin davacılardan tahsiline imkan verecek biçimde yani birlikte ifa suretiyle davanın sonuçlandırılması gerekirken, yazılı şekilde alacağa hükmedilmesi doğru görülmemiş hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacıların temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacılar yararına BOZULMASINA, 24.800 TL. duruşma vekillik ücretinin davalı yüklenicilerden alınarak davacılara verilmesine, ödedikleri temyiz peşin harçlarının istekleri halinde temyiz eden davacılara iadesine, 5.12.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.