 |
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E. 1996/3
K. 1996/7
T. 16.1.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
MÜLKİYET KARİNESİ
FATURA VE MÜLKİYET
KARAR ÖZETİ Mal, borçlunun elinde veya oluşa göre elinde bulunduğu sayılan hallerde haczedilmişse, her zaman temini mümkün ve gerçek alıcı adına düzenlenmesi zorunlu bulunmayan faturalar, mülkiyet kazanılması için yeterli sayılamaz.
(743 s. MK. m. 898)
(2004 s. İİK. m. 97/a)
(10~6 s. HUMK. m. 299)
Mahalli mahkemesinden verilen kararın temyizen tetkiki davalı alacaklı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla; dosyadaki kağıtlar okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
24.07.1995 günündeki haciz, dava dışı borçlu Hüseyin ile davacı üçüncü kişilerin birlikte oturdukları konutta yapılmıştır. Borçlu Hüseyin davacıların eşi ve babasıdır, icra takibinin dayanağını oluşturan senetteki borçlu adresi de haczin yapıldığı adrestir. Şu halde, mahcuz menkulleri davacı üçüncü kişilerle borçlu birlikte ellerinde bulundurmaktadır. İİK. nun 97/a maddesinde öngörülen mülkiyet karinesi uyarınca mahcuz eşyaların borçlunun elinde iken haczedildiği kabul edilmelidir. Davacıların dayanağı olan faturalar her zaman temini mümkün ve gerçek alıcılar adına düzenlenmesi zorunlu bulunmayan belgelerden olduğundan davalı alacaklıyı bağlamaz (HUMK. m. 299).
Bu durumda; mülkiyet karinesinin aksi güçlü ve inandırıcı delillerle kanıtlanamadığından, mercice davanın reddi yerine, delillerin takdirinde yanılgıya düşülerek kabulüne karar verilmesi doğru olmamış, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ Temyiz olunan kararın açıklanan nedenlerle davalı alacaklı yararına (BOZULMASINA), ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalı alacaklıya geri verilmesine, 16.01.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.