 |
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E. 1994/3473
K. 1995/587
T. 7.2.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KATKARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ
EDİMLERİN KISMEN İFASI
TAPUDAKİ HİSSENİN DEVREDİLMEMESİ
İYİNİYET KURALINA AYKIRILIK
KARAR ÖZETİ: Tapuda hisse devri ve temlikinin öngörüldüğü kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, resmi şekilde yapılmamışsa geçersizdir.
Böyle bir sözleşmeye dayanarak inşaatı bitiren yükleniciden, kendisine bırakılması gereken daire ve dükkanları teslim alan, arsa sahibinin, edimlerini yerine getirmediği gerekçesiyle, sözleşmede taahhüd ettiği tapu hissesini yükleniciye devretmemesi, iyiniyet kurallarıyla bağdaşmaz.
Mahkeme, yükleniciye edimlerini yerine getirmesi için mehil vermeli, arsa sahibinin yardımcı olmaması halinde, bu kişinin yapması gereken işler için yetkilendirmeli, borçlarını yerine getirmesi durumunda tescile karar vermelidir.
Gerekirse, inşaata nasıl ruhsat alınabileceği,bilirkişiler marifetiyle saptanıp bu hususları tamamlamak için, yükleniciye süre verilmelidir.
(743 s. MK. m. 2,634)
(818 s. 9K. m. 11,213, 355, 362)
(1512 s. Noterlik K. m. 60)
(2644 s. Tapu K. m. 26)
Mahalli mahkemesinden verilen hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş olmakla; temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan sonra, eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya tekrar gelmekle okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı yüklenici ile davalı arsa sahibi arasında düzenlenen 22.09.1987 tarihli adi yazılı kat karşılığı inşaat sözleşmesinde davalıya ait arsa üzerinde bir bodrum, bir zemin üzerine beş normal ve bir çekme kat inşaa edileceği ve bodrum katta bir dükkan, zemin katta bir dükkan, ikinci katın tamamı, üçüncü katın ön cepheye bakan dairesi, dördüncü beşinci katın arkaya bakan birer dairesinin arsa sahibine verileceği geriye kalan dükkan ve dairelerin yükleniciye kalacağı kararlaştırılmıştır. Ancak, inşaatın tasdikli projesinde bir bodrum ve bir zemin kat üzerine bir normal kat olarak yapılacağı gösterilmiş isede; yukarıda açıklanan ilave katların yüklenici tarafından sözleşme doğrultusunda yapıldığı ve taraflar arasında sözleşmeye uygun olarak paylaştırıldığı, taraflara düşen bağımsız bölümlerin teslim olunduğunu 28.02.1989 tarihli eksözleşmede belirtilmiş ve davacı yüklenicinin tasdikli projesini ve iskan ruhsatını alması halinde arsanın 100/200 hissesinin tapuda yükleniciye devir ve temlik edileceği de ilk sözleşmede kararlaştırılmıştır. Bu durumda davacı yüklenicinin, sözleşme gereğince inşaatı tamamen yapıp bitirdiği ve davalı arsa sahibine düşen bağımsız bölümleri teslim ettiği anlaşılmakta ise de; inşaatın bu haliyle henüz tasdikli projesinin yaptırılmadığı ve iskan ruhsatının da alınmadığı anlaşılmaktadır. Sözleşmeye göre, inşaatın tasdikli projesini ve iskan ruhsatını almak davacı yükleniciye aittir. Sözleşme adi yazılı şekilde düzenlenmişsede, yüklenici sözleşmeye öngörülen inşaatı tümüyle yapıp bitirmiş ve arsa sahibine isabet eden bağımsız bölümleri de teslim etmiş olduğundan artık bu aşamadan sonra sözleşmenin geçersiz olduğunu ileri sürmek MK.nun 2. maddesindeki iyi niyet kuralı ile bağdaşmaz. Ne varki davacı yüklenici de tapu hissesinin devir ve temkini isteyebilmesi için sözleşmede öngörülen tasdikli projeyi yaptırmak, iskan ruhsatını almak ve kat irtifakını kurmak edimlerini yerine getirmekle yükümlüdür. Öyleyse mahkemece, davacı yükleniciye bu edimlerini yerine getirebilmesi için mehil verilmesine davalı iş sahibinin bu konuda davacı yükleniciye yardımcı olmasına ve bundan kaçındığı takdirde mahkemece davacıya mehil ile birlikte bu işlerin yapılması için yetki verilmesi, böylece sözleşmenin ifasının sağlanması verilecek uygun mehil içerisinde anılan yükümlülükler yerine getirildiği takdirde dava konusu hissenin davacı adına tapuya tesciline karar verilmesi, tersi durumda, yani inşaatın mevcut durumuna göre ruhsat alınmasının mümkün olmadığı anlaşıldığı takdirde, ne şekilde ruhsat alınabileceğinin belediyeden sorulması ve gerektiğinde mahallinde bilirkişi marifeti ile keşif yapılarak inşaata nasıl ruhsat alınabileceği saptanarak, davacı yükleniciye ruhsat alınabilecek hale getirmesi için mehil verilmesine ve böylece yapılacak inceleme ve araştırma sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken sözleşmenin geçirsiz olduğundan bahisle davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
Sonuç Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle davacı yararına (BOZULMASINA), davacı duruşmada vekille temsil edilmediğinden avukatlık ücreti takdirine yer olmadığına, istek halinde ödediği temyiz peşin harcının temyiz eden davacıya iadesine, 07.02.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.