 |
TC.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E. 1993/2798
K.1994/929
T. 21.2.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ESER SÖZLEŞMESİ
ZAMANAŞIMI
BAŞLANGIÇ VE TESLİM TARİHİ
MAHALLİ RAYİÇ
KARAR ÖZETİ: Eser sözleşmesinden doğan uyuşmazlıklarda , zamanaşımı süresi beş yıldır.
Özellikle; kira parasının hesaplanması açısından,başlangıç ve teslim tarihi önemlidir.
Noksanlıkların giderilmesinin teslim tarihindeki mahalli rayiç fiyatlar esas alınmalıdır.
'90-100 m2" gibi ifade kullanılması halinde, düşük rakamlı mesahada daire yapılmışsa bile, yüklenici edimini yerine getirmiş sayılır.
(818 s.BK.m.126/4,355,356,358,362,363)
Mahalli mahkemesinden verilen hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla; dosyadaki kağıtlar okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
Arsa payı karşılığı yapılan binada, arsa sahibine ait iki dairede noksan ve kusurlu işler bulunduğu, dairelerin kararlaştırılandan daha küçük yapıldığı ve sözleşme dışı yapılan bağımsız bölümlerden pay verilmediği deri sürülerek toplam 95.380.000 TL. tazminatın tahsili dava edilmiş, fazla hak saklı tutulmuş, yüklenici tarafından teslimden bu yana dört yıl geçtiğinden zamanaşımının varlığı, teslimde itiraz olmadığı ve noksanlık bulunmadığından bahisle davanın reddi - istenilmiş, mahkemece davanın kabulüne dair verilen karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle eser sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkta BK.nun 126/4. maddesince zamanaşımı süresinin 5 yıl olmasına, noksan işlerden ötürü zamanaşımı süresinde istemde bulunabileceğine göre, aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde bulunmamıştır.
2- İnşaatın süresi, sözleşmenin 9. maddesi hükmünce; "her türlü ruhsatları alındıktan sonra 24 ay" olarak kararlaştırılmıştır. Mahkemece işe başlanılması için gerekli ruhsatların hangi tarihte alındığı araştırılmamış, merciinden sorulup saptanmamıştır. Bunun gibi teslimin 1990 yılı hangi ayında yapıldığı da belirlenmiş değildir. Bu iki tarihin belli edilmesi öncelikle kira parasının hesabı için zorunludur. Bilirkişilerce değerlerin hangi tarih itibariyle alındığı da açıklanmamıştır. Değerlendirmenin Bayındırlık birim fiyatlarıyla değil, mahalli rayiç fiyatlara göre teslim tarihi itibariyle saptanması gerekir.
Davacıya ait dairelerin "90-100 m2" olması öngörülmekle her bir dairenin 90 m2 olması halinde davalı edimini yerine getirmiş olacağından, mekan küçüklüğünün, diğer ifadeyle mesaha noksanlığının hesabında 95 m2 üzerinden hesap yapılmasında isabetli davranılmamış, teras kattan 16 m2'lik payın nasıl hesaplandığı da belli edilmemiş olduğundan inceleme ve rapor hüküm için yeterli değildir.
Açıklanan nedenlerle; işin süresinin ve teslim tarihlerinin netleştirilmesi, yeniden mahallinde keşif icrasıyla sayılan noksanlıkların giderilmesi, değerlendirmenin teslim tarihine göre yaptırılması suretiyle alınacak bilirkişi raporu diğer delillerle birlikte değerlendirilerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, noksan inceleme ve yetersiz raporla hükme varılmamış olmasından ötürü karar bozulmalıdır.
SONUÇ :Yukarıda birinci bendde yazılı nedenlerle sair temyiz istemlerinin reddine, ikinci bendde yazılı hususlardan ötürü kararın temyiz eden davalı yararına (BOZULMASINA), istek halinde ödediği temyiz peşin harcının temyiz eden davalıya geri verilmesine, 21.2.1994 gününde oybirliğiyle karar verildi.