 |
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E: 1990/4306
K: 1990/5480
T: 13.12.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı S.S. 2 nolu İltur Yapı Kooperatifi ile davalı sistem Müh.İnş.San. ve Tic. A.Ş. arasında çıkan anlaşmazlığın çözülmesi için seçilen hakem kurulu tarafından verilen 989/466 sayılı tarihsiz kararın temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş (...) olmakla (...) gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Taraflar arasında 28.6.1984 tarihinde haricen düzenlenen sözleşme ile davacının maliki bulunduğu arsa üzerinde davalı müteahhit tarafından kat karşılığı olarak yapılacak 95 konutluk inşaatın 55 adedinin arsa sahibine ve 40 adedinin ise yüklenici müteahhide ait olacağı kararlaştırılmış ve daha sonra 12.11.1984 tarihinde yapılan ek sözleşme ile imar uygulanması sonucu doğan konut alanlarının paylaşımından kaynaklanmaktadır. Davacı Kooperatif 6 adet konut arsa yerinin kendisine ait olduğunun tesbitini isterken, davalı müteahhit ise oluşan 15 adet konut arsasından 5 adedinin kendisine tapuda ferağ edildiğini ve ek sözleşmeye göre %50 olarak paylaşımı gereken arsalardan 2,5 dairelik konut arsası alacağının verilmediğini savunarak kooperatif yerinde kalan alacağı arsa payının adını tescilini karşı dava olarak ikame etmiştir.
Görüldüğü üzere taraflar arasındaki ayni hakla ilgili davanın çözümü sonunda tapuda mülkiyet geçirimi öngörülmektedir. Gayrimenkul mülkiyeti ancak sahibin rızası veya mahkeme ilamı ile tapuda intikal eder. Bu husus kamu düzeni ile ilgilidir. Hakem kararı tarafları bağlayıcı bir kesin hüküm sonucunu doğurmakta isede tapuda mülkiyetin intikalini sağlayıcı bir mahkeme kararı değildir. HUMK.518.maddesine göre "Yalnız iki tarafın arzularına tabi olmayan mesailde tahkim cereyan etmez". Bu hükmü ile yasa kamu düzenini ilgilendiren konularda hakemlerce karar verilemeyeceğine amirdir. Bu nedenle tapuda mülkiyet geçirimini de içeren davanın mahkemecede çözümlenmesi gerektiği halde görevsiz hakem heyetine bırakılması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenle Hakem Heyeti kararının davacı yararına BOZULMASINA, (...) 13.12.1990 gününde oybirliğiyle karar verildi.