 |
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E: 1990/4222
K: 1990/5537
T: 17.12.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki davanın Bulancak İcra Tetkik Mercii Hakimliğince görülerek kararda belirtilen gerekçelere binaen verilen hükmün temyizen tetkiki davacı - karşı davalı alacaklı vekili tarafından istenmiş olmakla gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Taraflar arasındaki uyuşmazlık İcra ve İflas Kanununa dayanan istihkak davasına ilişkindir. Davacı ticari rehin alacaklısıdır. Davalı Y. Kollektif Şirketi de rehinli aracı satın alan hükmi kişidir. Aracın Giresun'daki trafik kaydına 8.4.1988 tarihinde davacı alacaklı yararına ticari rehin hakkı işlenmiştir. Davalı 3. kişi aracı bu ticari rehin hakkını trafik kaydında görerek 10.5.1988 tarihli noter senedi ile satın almış ve 23.5.1988 tarihinde Trabzon Trafik Şubesinde adına tescil ettirmiştir. Bu durumda davalı 3.. kişi aracın ticari rehinli olduğunu bilerek satın almıştır. 1447 sayılı Ticari İşletme Rehni Yasasının 9. maddesine göre davacı alacaklı rehin sahibi bu hakkını herkese karşı dermeyan edebilir. Bu sebeple olayda iyiniyet kuralı işlemez. Öyleyse davacı alacaklının açtığı davanın kabulüne ve davalı 3. kişinin açtığı davanın da reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçelerle aksine karar verilmesi yasaya aykırı olup karar bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan sebeplerle davacı alacaklı yararına BOZULMASINA, 17.12.1990 gününde oybirliğiyle karar verildi.