Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E: 1990/1470
K: 1990/5935
T: 27.12.1990

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
DAVA : Taraflar arasındaki davanın Zeytinburnu 2. Asliye Hukuk Hakimliği'nce görülerek reddine dair verilen hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş olmakla gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı, davalı ile yaptıkları anlaşma gereğince davalıya teslim olunan kumaşların dikilerek iade olunduğunu, ancak bir kısım malların ayıplı çıkması üzerine davalıya 6.7.1988 tarihli irsaliye ile iade olunduğunu, bu yüzden zarara uğradıklarını ileri sürerek 15.000.000 liranın davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı taraf cevabında, sözkonusu irsaliye ile mal iadesi yapılmadığını, iddianın yersiz olduğunu, davacının kendilerine borçlu olup bu konuda icra takibinde bulunduklarını, bir kısım malların hapis hakkı olarak ellerinde tutulduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkemece toplanan delillere göre; malların iadesi davacı tarafça ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Yukarıda da belirtildiği gibi taraflar arasındaki uyuşmazlık 6.7.1988 tarihli irsaliyede belirtilen malların davacı tarafından davalıya iade olunup olunmadığı hususundan kaynaklanmaktadır. İrsaliye üzerinde davalının malları teslim aldığına ilişkin bir beyan ve imzası bulunmadığı, gibi imzadan imtina edildiğine dair bir yazı da yoktur. Teslimle ilgili olarak şahit dinlenmesi mümkün ise de taraflar arasındaki ilişkide teslimler tümüyle belgeye bağlandığına göre bir kısım malların teslimi hakkında da belge düzenlenmesi oluşan teamülün gereğidir. Bu nedenle 6.7.1988 tarihli irsaliyedeki malların iadesi hususunda şahit dinlenmesi mümkün bulunmamaktadır.
Ne varki, davacı yanca davalı elinde bulunan malları tespiti yapılmış ve mitarı belirtilmemekle beraber davalı yedinde bir miktar işlemiş emtianın varlığı saptanmıştır. Tespite giden bilirkişi, raporunda bu miktarı açıklamamış, sadece ihtisası olmadığını yolunda mütalaa bildirmiştir. Davalı dahi elinde bir miktar eşyanın 237 parça varlığını kabul etmektedir. 19.6.1989 tarihli oturumdaki beyanı. Bu durumda mahkemece yapılan tahkikat eksik kalmış, karar vermeye yeterli bulunmamıştır. O halde mahkemece yapılacak iş, tespit raporunu veren bilirkişiden ek rapor alanarak tespit mahallinde kaç parça eşyanın bulunduğu belirlenmek, bu yolda bir neticeye varılamıyorsa; davacı dava dilekçesinde her türlü delil demek suretiyle yemin beyyinesine dayandığından iade konusunda davacının davalıya yemin teklifine hakkı olduğu hatırlatılarak eşya mitarı tespit olunmak, duruma göre iade zamanı ve eşyadaki ayıp veya gizli ayıp durumları ve iddiaları üzerinde inceleme yapılmak ve hasıl olacak sonuca göre bir karar vermekten ibarettir.
Mahkemece bu konular üzerinde durulmadan ve eksik incelemeyle hüküm kurulması doğru görülmemiş, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün bozulması gerekmiştir.
 
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davacı yararına BOZULMASINA, 27.12.1990 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini