 |
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E: 1989/889
K: 1989/4799
T: 16.11.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki davanın Diyarbakır 1. Asliye Hukuk hakimliğince görülerek reddine dair verillen hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş olmakla gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı ile davalılardan A. ve (R.O) arasında yapılan 15.10.1985 tarihli sözleşmede, 10 numaralı parselde inşa edilecek olan apartmanın B blok, 1 numaralı dükkanın davacıya satıldığı yazılıdır. Her ne kadar sözleşme, taşınmaz mülkiyetinin davacıya ferağı bakımından satış vaadi niteliğinde olduğu halde haricen düzenlenmiş ise de, B.K. 162 ve bunu izleyen madde hükümleri gereğince alacağın temliki olarak değerlendirilmesi gerekir. Çünkü satıcılardan R.O. anılan parsel üzerinde kat karşılığı inşaat yapmak üzere Maliye Bakanlığı ile 2886 sayılı Yasanın 51/6. ve 74. maddelerine uygun bir sözleşme yapmış olup dava konusu edilen dükkan ile birlikte kararlaştırılan bağımsız bölümlerin kendisine ferağ edileceği kabul edilmiş bulunmaktadır. Davalı R.O., bu sözleşmeye dayanarak hazinenin rızasını aramaksızın kendisine isabet edecek bağımsız bölümleri 3. kişilere temlik etmek hakkına sahiptir. Temlikin ise yazılı şekilde olması yeterlidir.
Bu itibarla mahkemenin davacı ile davalılar arasında yapılan satış sözleşmesinin şekil eksikliği nedeniyle geçersiz olduğuna dair görüşünde isabet yoktur.
Ancak, yukarda sözü edilen ve müteahhit R.O. ile Maliye ve Gümrük Bakanlığı arasında yapılmış bulunan kat karşılığı inşaat sözleşmesinin 15. maddesinde inşaat karşılığında bakanlığa verilmesi gereken, "54 dairenin tamamı teslim alınmadıkça tapuda arsa takası işlemi tamamlanmaz" hükmüne yer verildiğine ve inşaat tamamlanarak hazineye ait bağımsız bölümler henüz teslim edilmediğine göre davalı müteahhide her hangi bir bağımsız bölümün verilmesi olanaksız bulunduğundan davacının bu aşamada tescil hakkının henüz doğmadığı anlaşılmaktadır.
Öyle ise, erken açılan davanın reddine karar verilmiş olması sonucu itibariyle doğru bulunmuştur.
SONUÇ : Yukarda açıklanan nedenlerle hükmün ONANMASINA, 16.11.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.