 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E : 2003/275
K : 2003/398
T : 27.01.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- TAPU KAYDININ DÜZELTİLMESİ
- YÜZÖLÇ ÜMÜNÜN DÜZELTİLMESİ
2644 s. TapuK/31
Davacı tarafından, davalılar aleyhine 8.8.2001 gününde verilen dilekçe ile tapu kaydında yüzölçümü düzeltilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 5.6.2002 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı köy muhtarlığı vekili ve hazine temsilcisi tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü.
Davacı, tapuda 26.5.2000 tarih ve 16 sıra numarada kayıtlı taşınmazın zemindeki miktarının tapuda yazılı miktardan fazla olduğunu belirterek yüzölçümünün düzeltilmesini istemiştir.
Davalılar, davanın reddini savunmuşlardır.
Mahkemece, taşınmazın tapuda 3676 metrekare olan yüzölçümünü 74.700 metrekare olarak düzeltilmesine karar verilmiştir.
Hükmü, davalılar vekili ve temsilcisi temyiz etmişlerdir.
2644 sayılı Tapu Kanunu'nun 5520 sayılı yasa ile değişik 31 .maddesinde gayrimenkul malların yüzölçümünün tapu sicilinde yazılı miktardan fazla çıkıp da, bu fazlalığın bitişik taşınmaza elatmaktan ileri gelmediği ve sınırca da bir değişiklik olmadığı hallerde yüzölçümünün düzeltilmesine karar verilebilecek hükme bağlanmıştır. Yüzölçümünün düzeltilmesine karar verilebilmesi için tapu kaydında belirtilen sınırların sabit olması, sınırlarda değişiklik olmaması ve bu fazlalığın komşu taşınmazlara elatmaktan ileri gelmemesi gerekir.
Dava konusu taşınmazın tapu kaydına göre sınırlarında; doğuda karaçil arkı, batıda ark, kuzeyde Mustafa ağa taşı, güneyde yol bulunmaktadır. Bu duruma göre, sınırlar değişebilir niteliktedir. Sabit sınır olarak kabul edilemez.
Kuzeyde bulunan Mustafa Ağa Taşı istikamet sınırıdır. Sabit sınırlı olmayan tapu kayıtları miktarı ile geçerli olduğundan bu husus nazara alınarak davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı olduğu şekilde kabul karını verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda yazılı nedenlerle, temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde yatırana iadesini 27. l .2003 gününde oybirliği ile karar verildi.