 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2000/4776
Karar No: 2000/6170
Tarih : 13.10.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı Zeynep B... vekili tarafından, davalılar aleyhine 5.4.1999 gününde verilen dilekçe ile kişisel hakka dayalı tapu iptali ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 11.11.1999 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
KARAR
Davacı, 13 parsel sayılı taşınmazın miras bırakanı annesi Meryem Y...'a afet konutu olarak verildiğini, Meryem'in de bu taşınmazı diğer mirasçıların onayım alarak 21.11.1979 tarihli sözleşme ile kendisine devrettiğini ileri sürerek, tapu iptali ve tescil isteminde bulunmuştur.
Davalılardan Perdane S..., devir sözleşmesinin geçersiz olduğunu, tapulu taşınmazın zilyetlikle kazanılamayacağını savunmuş, diğer davalılar ise davayı kabul etmişlerdir.
Mahkemece, tapuda kayıtlı taşınmazın resmi şekilde düzenlenmemiş sözleşme ile devredilemeyeceği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Hükmü davacı, temyize getirmiştir.
Dava, kişisel hakka dayalı tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir. Davacı, annesi Meryem Y...'a afet konutu olarak tahsis edilen yerin 21.11.1979 tarihli sözleşme ile kendisine devredildiğini ileri sürmektedir. Bu durumda öncelikle, taşınmazın tüm geldi kayıtlarının incelenmesi, Meryem Y...' a tahsis şeklinin belirlenmesi ve sözleşmenin düzenlendiği tarihte, devreden kişi adına tapunun oluşup oluşmadığının araştırılması gerekir. Şayet, sadece tahsis karan var ve Meryem Y... adına tapu oluşmamış ise, Meryem; bu kişisel hakkını yazılı olmak koşuluyla üçüncü kişilere devredebilecektir. Mahkemece, bu hususlar üzerinde durulmadan, sözleşmenin düzenlendiği tarihte devreden kişinin ayni ya da şahsi hak sahibi olduğu saptanmadan eksik inceleme ve araştırmaya dayalı olarak hüküm kurulması doğru görülmemiştir. Aynca, davalılardan bir kısmının davayı kabulü üzerinde durulmaması da bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Yukarıda yazılı nedenlerle, temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alman temyiz harcının istek halinde yatırana geri verilmesine 13.10.2000 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.