 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/2878
Karar No : 1998/4700
Tarih : 9.6.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ
TESCİL İSTEME HAKKI
KARAR ÖZETİ: Gerek kat karşılığı inşaat sözleşmesi uyarınca iş yapan ve edimini % 62,5 seviyesinde yerine getirdiği anlaşılan yüklenici ve gerekse ondan daire satın alan halefleri için, arsa sahibine karşı bu aşama itibariyle tescil isteme hakkı doğmuş değildir.
(818 s. BK. m.162, 355)
Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 8.7.1996 gününde verilen dilekçe ile tapu iptali ve tescil istenmesi üzerine yapılan muhakeme sonunda; davanın kabulüne dair verilen 4.12.1997 günlü hükmün Yargıtay'ca duruşmalı olarak incelenmesi davalı kooperatif vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü.
Dava, arsa sahibi kooperatif ile yüklenici Remzi arasında düzenlenen kat karşılığı inşaat sözleşmesi uyarınca, yükleniciye bırakılan bağımsız bölümlerden çekişmeli olanının yükleniciden satın alımına dayalı tescil istemine ilişkindir.
Yüklenici ile arsa sahibi arasında düzenlenen eser sözleşmesi gereğince, yüklenicinin kendisine düşen daireleri arsa sahibi nden isteyebilmesi için sözleşme uyarınca edimlerini yerine getirmesi şarttır. Yüklenici edimlerini yerine getirdiğinde kişisel hak kazanır. Yüklenici bu kişisel hakka dayanarak arsa sahibinden sözleşme uyarınca kendisine bırakılan bağımsız bölümlerin mülkiyetlerinin adına nakledilmesini isteyebilir veyahut Borçlar Yasasının 162 ve izleyen maddeleri uyarınca, yazılı olmak koşulu ile arsa sahibinin rıza ve muvafakatını almaya gerek görmeden sözkonusu kişisel hakkını üçüncü kişilere temlik edebilir. 3. kişi de gerek sözleştiği yükleniciye ve gerekse arsa sahibine karşı temellük ettiği bu kişisel hakkı ileri sürme olanağına sahiptir. Eğer yüklenici edimlerini tamamen yerine getirmemiş ise ve bu noksan bıraktığı işler de pek az bir boyutta bulunur, bir başka anlatımla arsa sahipleri tarafından tahammülü mümkün ölçülerde eksiklik kalırsa; bu eksikliklerin, yükleniciden bağımsız bölüm satın alan kişi veya kişiler tarafından tamamlanması veya tutarının para olarak ödenmesi suretiyle noksanlığın karşılanması hallerinde bağımsız bölüm alan bu kişi veya kişilerin tescil isteme haklarının varlığı kabul edilebilir.
Somut olayda; bloklarda ortalama %62.5 seviyesinde yüklenicinin edimini yerine getirdiği ve bu aşama itibarıyla yüklenici ve halefi için tescil isteme hakkı doğmadığı anlaşıldığından davanın reddine karar vermek gerekirken aksine bazı düşüncelerle davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine, 9.000.000 lira duruşma vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalı kooperatife verilmesine, 9.6.1998 tarihinde oybirliği ile karar verildi.