 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/6449
Karar No : 1997/6706
Tarih : 9.10.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- MECRA HAKKI KURULMASI M.K. 668
ÖZETİ : Motopomplu sistemin hakim taşınmaza nazaran özgü nedenlerle sakıncalı bulunduğu saptanmadan, zorunluluk olmadan mecra hakkı tesisine karar verilmez.
Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 6.11.1991 gününde verilen dilekçe ile mecra hakkı tesisi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 9.7.1997 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı Celal Balabanlı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü.
KARAR
Dava Medeni Kanunun 668.maddesi uyarınca mecra hakkı kurulması isteğine ilişkindir. Hakim taşınmazın "alt yapı tesisi açımı ve yapımı "ruhsatına göre kanalizasyon bağlantısının motopomplu olacağı belirtildiği halde davacılar bu sistemin çalıştırılmasının verimli olmayacağı gerçekçesiyle kanal sisteminin davalı taşınmazı üzerinden cazibeyle yumak sokaktaki ana kanala bağlanmasını istemişler, mahkeme davayı kabul etmiş bir kısım davalıların temyizi üzerine verilen karar dairemizce sonuç olarak "motopomplu sistemin hakim taşınmaza özgü nedenlerle sakıncalı bulunduğu saptanmadan, bilirkişi raporunda yer alan genel sakıncalar nedeniyle kullanılamıyacağı düşüncesi, belediyece verilen ruhsat da gözönüne alındığında gerçeğe uygun düşmeyeceği ve zorunluluk halinin doğduğunun kabulünü gerektirmeyeceği" gerekçesiyle davanın reddine karar vermek gerektiği yönünde bozulmuş, mahkemece bozmaya uyulup uyulmamasına dair herhangi bir karar verilmeksizin yargılamaya devamla yeniden bozmadan önceki gibi hüküm kurulmuş davalılar vekili kararı temyiz etmiştir, öncelikle; dairemizce verilen bozma kararına eylemli olarak uyulduğu anlaşılmış fakat açık bozmaya ve belediye yazısına göre özel olarak davacılar arsasındaki binanın pis sularının motopompla atılmasına ne gibi bir engelin var olduğu yönünde bilirkişiden ek rapor alınmamıştır. Bu hal eylemli olarak uyulan bozmaya ters düşmektedir. Bunlar gözetilmeden yazılı şekilde karar. verilmesi nedeniyle hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde yatırana iadeline, 9.10.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.