 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E. 1997/1578
K. 1997/1882
T. 17.3.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- HACİZ ŞERHİNİN KALDIRILMASI
KARAR ÖZETİ: İhale suretiyle satın alınan tapu kaydının üzerindeki, önceki malikin vergi borcundan dolayı konmuş haciz şerhinin kaldırılmasına karar verilebilmesi için; olayda, 6183 sayılı Kanunun 27, 28, 29 ve 30. maddelerinde düzenlenen hususların söz konusu olmaması gerekir.
(6183 s. AAK. m. 27, 28, 29, 30)
Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 7.6.1996 gününde verilen dilekçe ile haciz şerhinin silinmesi ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda, haciz şerhinin silinmesine, tescil isteminin reddine dair verilen 6.11.1996 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle; süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek, gereği düşünüldü:
Davacı; ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla yapılan takipte satışa çıkarılan taşınmazı ihalede satın aldığını, ancak taşınmaz üzerinde haciz şerhi olduğunu, şerhin silinerek taşınmazın adına tescilini talep etmiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece; tescil isteminin reddine, haciz şerhinin ise silinmesine karar verilmiştir.
Hükmü, davalı Hazine temyize getirmiştir.
Dava, tapu kaydındaki haciz şerhinin silinmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, öncelikle haciz şerhinin dayanağı olan vergi borcunun tahakkuk tarihinin araştırılarak, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanunda gösterilen sebeplerin bulunup bulunmadığı üzerinde durulmalıdır. Ayrıca, amme alacağının tahsiline imkan bırakmamak amacıyla yapılan ve borçlunun bu amacını bilen veya bilmesi lazım gelen kimselerle yapılan bütün muamelelerin tarihi ne olursa olsun hükümsüz sayılacağı kuralı da irdelenmelidir. Anılan Yasanın 27, 28, 29 ve 30. maddelerinde düzenlenen ve yukarıda açıklanan durumlar söz konusu değil ise, ancak haciz şerhinin silinmesine karar verilebilir. Mahkemenin, davalının savunması ve tapudaki işlemin dayanağını da oluşturan belgeleri incelemeden ve 6183 sayılı Yasanın hükümlerini nazara almadan, eksik inceleme ile karar vermesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda yazılı nedenlerle, temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 17.3.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.