 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
Esas no : 1995/8426
Karar no : 1995/9001
Tarih : 01.12.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 9.11.1993 gününde verilen dilekçe ile taksim sözleşmesine dayalı tapu iptali ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 2.2.1995 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalılardan Ahmet, Ali, İrfan Usta tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
KARAR : Medeni Kanun'un 612. maddesi uyrınca mirasçılar arasında iştirak halindeki bir mülkte taksim sözleşmesi yazılı olmak kaydı ile geçerlidir. Bir iştirakçinin diğer şeriğine miras payını satışı yazılı olmak kaydı ile hüküm ifade eder. Davalılar paylarını yazılı sözleşme ile davacılara temlik ettiğini kabul etmediğine göre davanın reddine karar verilmek gerekirken yazılı olduğu üzere kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir. Yanlız davanın kabulüne taalluk eden hükmü temyiz etmeyenler bulunduğuna, davada mirasçılar arasında olduğuna göre, temyiz edenlerin payı bakımından hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda yazılı nedenlerle temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün Ahmet, Ali, İrfan Usta'nın temyizi yönünden onlar yararına BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının yatırana iadesine, 1.12.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.