Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E. 1995/7835
K. 1995/9080
T. 4.12.1995

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
ALACAĞIN TEMLİKİ
SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİNE DAYALI TESCİL
HARÇ VE VEKALET ÜCRETİ
 
ÖZET Arsa sahibi ile arasındaki eser sözleşmesinde yazılı edimlerini yerine getirmediği için, tescil isteme hakkını kazanmamış bulunan yükleniciye halef olan alıcı lehine tescil kararı verilemez.
Satış vaadi sözleşmelerine dayalı cebri tescil davalarında, harç ve vekalet ücreti sözleşmede belirlenen değer üzerinden hesaplanır.
(818 s. BK. m. 1, 162, 163, 213)
 
Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 24.9.1993 gününde verilen dilekçe ile tapu iptali ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 27.1.1995 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı Mehmet vekili tarafından istenilmekle; süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek, gereği düşünüldü:
 
Davacı Ziya, satış vaadi senedi ile arsa malikinden aldığı dairenin adına tescili için dava açmış, aynı taşınmazda yapılan inşaatta yükleniciden haricen bağımsız bölüm satın alan Süleyman'ın yüklenici ve arsa maliki aleyhine açtığı tescil davası bu dava ile birleştirilmiş, arsa maliki yüklenicinin edimlerini yerine getirmediğinden bahisle davanın reddini istemiş, mahkeme her iki davayı da kabul etmiş, hükmü arsa maliki temyize getirmiştir.
 
Davacı Süleyman'ın haricen satın aldığı bağımsız bölüm eser sözleşmesinde yükleniciye bırakılan dairelerden olup, davacı Borçlar Kanununun 162. maddesine göre temliken tescil istemiştir. Eser sözleşmesinde, .iskan ruhsatının yükleniciye ait olacağı kararlaştırılmıştır. Dosyada toplanan delilerden taşınmazda henüz kat irtifakı kurulmadığı gibi iskan ruhsatının da alınmadığı anlaşılmaktadır. Karşılıklı edimleri havı sözleşmeye dayanıldığına göre, yüklenici kendi edimini tam olarak yerine getirdiğinde, arsa sahiplerine karşı doğan hakkını temlik edebilir. Davada ise, sözleşmede belirtilen iskan ruhsatı alınmadığından yüklenicinin tescil isteme hakkı doğmamıştır. Yükleniciye halef olanak tescil isteyen davacının adına tescil kararı verilmesi doğru görülmediğinden, ancak iskan ruhsatı alındıktan sonra tescile karar verilebileceğinden Süleyman hakkında verilen karar bu yönden yerinde görülmemiştir.
 
Kabule göre de, satış vaadi senedi ile arsa malikinden bağımsız bölüm satın alan davacı Ziya'nın davası sonucunda dairenin tespit edilen değerine göre harç ve vekalet ücretinin hüküm altına alındığı görülmekte, satış vaadi senedine dayalı olarak açılan cebri tescil davalarında harç ve vekalet ücretinin sözleşmede belirlenen değer üzerinden hesaplanacağı gözetilmeden hüküm kurulması isabetli görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
 
Sonuç Yukarıda yazılı nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün (BOZULMASINA) peşin hancın istek halinde iadesine, 4.12.1995 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
 
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini