 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E. 1995/6170
K. 1995/10126
T. 29.12.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
TESCİL
GAYRİMENKUL SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİ
RESMİ SÖZLEŞMEDE MÜHÜR KULLANILMASI
ÖZET 1521 sayılı Noterlik Kanununda, her ne kadar resmi sözleşme düzenlenirken taraflardan birinin mühür kullanması halinde, ayrıca o kişinin parmak izinin de alınması zorunlu kılınmış ise de; önceki Noterlik Kanununda bu yolda bir açıklık bulunmadığından, mühür kullanılması gereken hallerde noterin ve iki şahidin onayının bulunması ile sözleşmenin geçerlik kazanacağının kabulü gerekir.
(1512 s. Noterlik K. m. 75)
Dairemizin 13.6.1995 tarih ve 1995/2135-4839 sayılı kararı ile eksiklik nedeni ile mahalline gönderilen dosya bu noksanlığın giderilmesinden sonra iade edilmiş olmakla, içerisindeki belgeler incelenerek gereği düşünüldü:
Dosya kapsamına, toplanan delillere göre sözleşmenin iptali davasının reddinde bir usulsüzlük görülmemiştir. Tescil davasına gelince; 1512 sayılı Noterlik Kanununun 75. maddesinde; resmi sözleşme düzenlenirken taraflardan birisinin mühür kullanması halinde, ayrıca o kişinin parmak izinin dahi alınmasının zorunlu olacağı açıklanmış olmasına rağmen, önceki Noterlik Kanununda resmi sözleşme düzenlenirken yalnız mühür kullanılmasında parmak izinin dahi alınacağı yönünde bir açıklık bulunmamakta olmasına, mühür kullanılması gereken hallerde noterin ve iki şahidin onayının bulunması ile sözleşmenin geçirlilik kazanacağı gözetilmeden ve satıcı veya ölümü halinde mirasçılarının ferağ için tapuya gitmemeleri halinde satış vaadine dayanarak dava açma ihtiyacı hissedildiğinden, ferağa icbar davasının kabulüne karar verilmesi gerekirken, bu davanın da reddine karar verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç Yukarıda yazılı nedenlerle temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün (BOZULMASINA), temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine, 250.000 TL. avukatlık ücretinin davalılardan alınıp davacılara verilmesine, 29.12.1995 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.