 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E:1995/6051
K:1995/7191
T:13.10.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KARAR
Davacı, kat karşılığı inşaat yapılan binada yükleniciden haricen satın aldığı bağımsız bölüm için yüklenici ile birlikte arsa sahiplerini de hasım göstererek, tapu iptali ve tescil talep etmiştir. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiş, hükmü arsa sahibi davalı temyiz etmişlerdir.
Yüklenici ile arsa sahibi arasında düzenlenen eser sözleşmesi uyarınca üzerine düşen edimleri yerine getirmesi halinde kişisel hak kazanır ve kendisine düşün daireleri arsa sahibinden isteyebilir. Yüklenici bu kişisel hakkını, Borçlar Yasasının 162 ve onu izleyen maddeler hükmünce yazılı olmak koşulu ile arsa sahibinin rıza ve muvafakatını almaya gerek görmeden üçüncü kişilere temlik de edebilir.
3. kişi, gerek akidi olan yükleniciye ve gerekse arsa sahibine karşı temellük ettiği kişisel hakkını ileri sürme olanağına sahiptir. Ancak bunun için yukarıda da değinildiği gibi yüklenicinin, eser sözleşmesine ilişkin edimlerini yerine getirmesi şarttır. Yalnız, yüklenici edimlerinin tamamının yerine getirmez ise, noksan kalan edimler cüzi ve paraya dönüştürülmek suretiyle giderilmesi arsa sahibi için tahammül edilebilecek boyutlarda olursa noksanlığın para ile tamamlanarak sağlanması halinde de tescil olanağı doğabilir.
Eldeki davada, noksan kalan edimlerin cüzi ve paraya dönüştürülmek suretiyle tamamlanması arsa sahipleri açısından tahammül edilebilecek boyutlardadır. Fakat; eser sözleşmesinde noksan kalan edimler dolayısıyla yükleniciye kalan dairelerden bir tanesinin noksan kalan edimlerin teminatı olarak arsa sahiplerine kalması kararlaştırılmıştır. Bu durumda arsa sahiplerinin yüklenici aleyhine açmış olduğu alacak (tazminat) davasının sonucu beklenmek, arsa sahibi lehine hükmedilebilecek alacak miktarını arsa sahibinin, yükleniciye isabet eden bu son daireden karşılama olanağı düşünülmek, tazminat dosyasında yüklenici aleyhine tazminata hükmedilir ise; yüklenicinin bu edimini tamamlanması için davacıya önel vererek sonucuna göre bir karar vermek gerekir.
Bu hususlar düşünülmeden yazalı olduğu biçimde kabul kararı verilesi usul ve yasaya aykırı görüldüğündün hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle, temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine, 750.000 TL duruşma vekalet ücretinin davacıdan alınarak, kendisini duruşmada vekil ile temsil ettiren davalı Hüseyin T...'ye verilmesine 13.10.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.