 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
Esas no : 1995/3202
Karar no : 1995/3785
Tarih : 1.5.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı vekili tarafından davalı aleyhine 2.2.1993 gününde verilen dilekçe ile zilyetliğe vaki elatmanın önlenmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 13.2.1995 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü.
KARAR
Hükmüne uyulan dairemizin bozma ilamı üzerine yapılan inceleme sırasında 30.1.1995 tarihli celsede davacı vekili dava konusu gecekondunun satış bedelinin kırkmilyon lira olduğunu kabul etmiş, ödenenden bakiye 26.200.000. TL'yi mahkeme veznesine depo edeceklerini bildirerek duruşma zaptını imzalamıştır. Bu durumda mahkemece yapılacak iş elatmanın önlenmesi davasını kabul ederek davalıya ödenmeyen 26.200.000 TL. ödenene kadar hapis hakkı tanımaktan ibaret olmalıdır.
Buna rağmen bir takım düşüncelerle uyulan bozma ilamı dışına çıkılarak davanın yeniden reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine 1.5.1995 tarihinde oybirliği ile karar verildi.