 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E:1995/1800
K:1995/2460
T:23.03.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KARAR
Dava, kişisel hakka dayalı tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir. Davacı Ali T..., davalılar arasında mevcut kat karşılığı inşaat sözleşmesine göre davalı yüklenici Ali M...'nin diğer davalıların arsasına yaptığı inşaattan harici sözleşme ile satın aldığı 8 nolu dairenin adına tesciline karar verilmesini istemektedir. Yüklenici, davaya yanıt vermemiş, arsa sahibi olan davalılar davanın reddini savunmuş, mahkeme davanın reddine karar vermiştir.
Kural olarak ve yerleşmiş uygulamalara göre arsa sahibi ile yüklenici arasında kat karşılığı inşaat yapılması hususunda yüklenici, şahsi hak kazanır. Yüklenici, bu kişisel hakkına dayanarak arsa sahibinden inşaat sözleşmesi uyarınca kendisine bırakılan bağımsız bölümlerin mülkiyetinin adına nakledilmesini isteyebilir veya BK nun 162 vd. maddeleri uyarınca yazılı olmak koşulu ile arsa sahibinin rıza ve onayını alma zorunluluğu olmaksızın sözü edilen kişisel hakkını üçüncü kişilere temlik edebilir. Bu üçüncü kişi akidi olan yükleniciye ve arsa sahibine karşı temellük ettiği kişisel hakkı ileri sürme olanağına sahiptir. Diğer bir deyimle kendisine satılan bağımsız bölümün mülkiyetinin adına geçirilmesine talep edebilir. Eldeki davada yapılan keşiften ve buna göre düzenlenen bilirkişi raporu ile tüm dosya kapsamından davalılardan yüklenicinin arsa sahibi diğer davalılara karşı kat karşılığı inşaat sözleşmesinden doğan tüm yükümlülüklerini yerine getirdiği, inşaatı tamamladığı ve taşınmazda kat irtifakı tesis edildiği, bağımsız bölümlerde oturulduğu, hatta dava konusu 8 nolu bağımsız bölümün davacıya teslim edildiği ve onun tasarrufunda kiraya verildiği anlaşılmaktadır. Böylece olayda yukarıda anılan BK nun 162 vd. maddesindeki koşullar ile 30.09.1988 T. 1987/2 E. 1988/2 K. sayılı Yargıtay İçtihadi Birleştirme Kararının öngördüğü hususlar davacı lehine gerçekleşmiş bulunmaktadır. Bu nedenlerle davanın kabulüne karar vermek gerekirken yazılı şekilde reddi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle; temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine, 23.03.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.