 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E. 1992/4670
K. 1993/605
T. 28.1.1993 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
GEÇİT HAKKI
TAPU İPTALİ VE TESCİL
ÖZET: Geçit hakkı ancak umumi yola çıkmak için verilebilir. Bu nedenle, geçitin ulaştığı yerin su arkı olması halinde, arkın aynı zamanda yol olarak kullanılma olanağının bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır.
Ayrıca, kuyu muhdesat sayılamayacağından tapunun iptaline karar verilemez.
(743 s. MK. m. 650, 671)
Davacılar tarafından, davalılar aleyhine, 1.9.1988 gününde verilen dilekçe ile tapu iptali ve tescil ile geçit hakkı tesisi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 17.5.1990 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi bir kısım davalılar tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek, gereği düşünüldü:
Dava, geçit hakkı istemi ile ayrıca 456 parselde krokisinde (B) harfi ile gösterilen kuyu yerinin tapusunun iptali ve adlarına tescil isteminden ibarettir. 457 parsel ile 456 sayılı parsel evvelce bir bütün iken taksim ile ifraz edilmiştir. Biri diğerinden ayrıldığına göre 457 parsel lehine müfrezi bulunan 456 sayılı parselden geçit verilmesi doğru ise de; geçitin ulaştığı yer krokide su arkı olarak gözükmektedir. Bu su arkının yol olarak dahi kullanılma olanağı bulunup bulunmadığı araştırılarak varılacak sonuca göre hüküm tesisi gerekirken, bu hususun incelenmemesi doğru olmadığı gibi krokide (B) harfi ile gösterilen kırmızı renkli kalemle boyalı kuyu olarak kullanılan, kuyunun muhdesat sayılamayacağı nedeni ile tapunun iptaline dair isteğin reddine karar vermek gerekirken, kabulüne karar verilmesi de doğru görülmemiştir.
SONUÇ: : Temyiz itirazlarının yukarıda gösterilen nedenlerle kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine, 28.1.1993 gününde oybirliğiyle karar verildi.
|