 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E. 1991/4985
K. 1991/9928
T. 15.11.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İLAVE KAT İNŞAATI
- PAY TEFRİKİ İLE TESÇİL
- TAPUYA ŞERH
ÖZET : Hangi şahsi hakların tapu siciline şerh edilebileceği MK.nun 919. maddesinde gösterilmiş olup davacı böyle bir hakka dayanmadığından ilave kat için şerh verilmesine olanak bulunmamaktadır.
2981 sayılı Kanunun 3290 sayılı Kanunla 16. maddenin sonuna eklenen fıkrada belirtildiği üzere sulh mahkemesine başvurularak bağımsız bölüm için pay ayrılarak tescilin istenmesi gerekir.
(743 s. MK. m. 919)
(2981 s. MAYK. m. 16)
Davacı Yılmaz vekili tarafından, davalılar aleyhine 9.12.1987 gününde verilen dilekçe ile MK.nun 650. maddesi uyarınca tescil ve tapuya şerh verilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; tapuya şerh verilmesi talebinin kabulüne, tescil isteminin reddine dair verilen 6.11.1990 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı ile davalı İsmail ve Nazmiye vekilleri tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
Dava, ilave katın tarafından yapıldığının tespiti ile tapunun beyanlar hanesinde şerhi ve pay tefriki ile bunun tescili isteklerine ilişkindir. Mahkemece pay isteğinin reddine, son katılan davacı tarafından yapıldığının tespitine ve tapuya şerhine karar verilmiştir.
Hangi şahsi hakların tapu siciline şerh edilebileceği MK.nun 919. maddesinde gösterilmiş olup davacı böyle bir hakka dayanmadığından ilave kat için şerh verilmesine olanak bulunmamaktadır. Taraflar arasında mevcut bir ortaklığın giderilmesi davası söz konusu olmadığından başlı başına açılan
tespit davasıda dinlenmez. Muhdesat nedeniyle bir alacak ve eda davası açılması halinde tespit isteği bu eda davası için de incelenebilir. Olayın itibariyle tespit devasının da kabul yeri yoktur.
İlave kat için pay verilmesi isteğine gelince, bu ancak 2981 sayılı Kanunun 3290 sayılı kanunla 16. maddenin sonuna eklenen fıkrada belirtilen davaya konu olabilir. Bunun için kat irtifakı kurulmuş bir bina bulunması tasdik edilmiş yapı ruhsatı ve kullanma izni alınması, sulh mahkemesine başvurularak bağımsız bölüm için pay ayrılarak tescilinin istenmesi gerekir. Böylece, koşullarına uygun olarak ve görevli mahkemede açılmış bir dava da bulunmamaktadır. O halde pay tefriki ve verilmesi davası da reddolunmalıdır. Mahkemece belirtilen isteğin reddi doğrudur.
Yukarıda gösterilen nedenlerle davacının temyiz itirazları yerinde olmayıp davalılar yararına hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının reddine davalılar yararına hükmün BOZULMASINA, harcın davacıya yükletilmesine, davalılara ait temyiz harcının istek halinde iadesine, 15.11.1991 gününde oybirliğiyle karar verildi.