 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E:1988/8238
K:1989/685
T:24.01.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- TAPU TAHSİS BELGESİ (NİTELİĞİ)
ÖZET : Tapu tahsis belgesi alan kişi, mülkiyetin nakli konusunda idareye karşı kişisel (şahsi] hak ileri süremez.
(2981 s. İmar K. m. 10 [3290 s. K. la Dğş.])
Davacı Abdullah tarafından, davalı Hazine aleyhine 11.12.1987 gününde verilen dilekçe ile tapu tahsis belgesine dayanarak Hazineye ait 649 ada 7 parsel sayılı taşınmazın .tescili istenmesi üzerine yapılan muhakeme sonunda; davanın reddine dair verilen 4.10.1988 günlü hükmün Yargıtay'ca, duruşmalı olarak incelenmesi davacı Abdullah tarafından istenilmekle; dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek, gereği düşünüldü:
2981 sayılı Kanunun 3290 sayılı Kanunla değişik 10. maddesi gereğince verilen tapu tahsis belgesi mülkiyetin naklini istemek yönünden İdareye karşı şahsi hak meydana getirmez. İslah, imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil etmek üzere İdarece yapılan bir işlemden ibarettir. Böyle bir belge ile idareyi zorlayıcı nitelikte karar verilemez. Ustelik tahsis belgesinin idarece gerekli koşulları oluşmadığından tapuda terkin yapıldığı da anlaşılmaktadır. Dayanağı bulunmayan davanın reddine karar verilmesinde bir isabetsiz görülmemiştir.
Sonuç : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı ve vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün (ONANMASINA), onama harcının temyiz edene yükletilmesine, 24.800 lira duruşma vekalet ücretinin davacı Abdullah'tan alınarak davalı Hazineye ödenmesine, 24.1.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.