 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E: 1988/7512
K: 1988/8849
T: 27.12.1988
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı Ercan Yaylaz vekili tarafından, davalı Ömer Gürdamar aleyhine 21.1.1988 gününde verilen dilekçe ile ferağa icbar suretiyle tescil, mümkün olmadığı takdirde taşınmaz satış bedeli 26 Milyon liranın istirdadı istenmesi üzerine yapılan muhakeme sonunda; ferağa icbar suretiyle tescil isteğinin kabulüne dair verilen 12.5.1988 günlü hükmün Yargıtay'ca, duruşmalı olarak incelenmesi müdahale isteyen Resül Özçelik vekili Av. Mehmet Özçelik tarafından istenilmekle, tayin olunan 27.12.1988 günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden ve müdahale isteyen Resül Özçelik vekilleri Av. Serhat Zenginpedük ve Özlem Ulusoy geldiler. Karşı taraftan gelen olmadı. Açık duruşmaya başlandı. Süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelenlerin sözlü açıklamaları dinlenildi, duruşmanın bittiği bildirildi. İş Karara bırakıldı. Bilahare dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili, resen düzenlenen satış vaadi sözleşmesine dayanarak 1175 ada 96 parsel sayılı taşınmazda mevcut apartmanın bodrum kat 2 No.lu bağımsız bölümüne tekabül eden 16/240 arsa payından 10/240 payının ferağa icbar suretiyle müvekkili adına tescilini istemiştir.
Davalı vekili, davayı kabul etmiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne ve Resül Özçelik'in müdahale isteğinin reddine karar verilmiştir.
Müdahale isteğinde bulunan Resül Özçelik vekili, dava konusu bağımsız bölümün 6/240 arsa payının müvekkiline ait olduğunu, davalı Ömer Gürdamar'ın dava konusu payı Soner Büyükatak'tan satın alındığını, onun aleyhine Beyoğlu 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne şuf'a davası açtıklarını, davacı ile davalı arasında düzenlenen satış vaadi sözleşmesinin muvazaaya müstenit ve şuf'a davasını bertaraf etmek amacına yönelik olduğunu bildirerek davaya müdahale etmiş, şuf'a davasının sonucunun beklenmesini ve iş bu davanın reddine karar verilmesini istemiştir. 1175 ada 96 parsel sayılı taşınmazda kat irtifakı kurulmuştur. Tapu siciline göre, 2 N.lu bağımsız bölüme tekabül eden 16/240 arsa payının, 10/240 payı davalı Ömer Gürdamar ve 6/240 payı ise Resül Özçelik adlarına kayıtlıdır. İlgili mahkemelerce yazılan müzakkere kapsamlarına göre, Resül Özçelik ile Ömer Gürdamar arasında Beyoğlu 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 1987/677 esas sıra numarasında kayıtlı şuf'a davasının cereyan ettiği kanısı hasıl olmaktadır. Resül Özçelik'in iş bu davaya müdahale etmesinde, eldeki davanın sonuçlanmasını önlemek ve Şuf'a davasının sonucunu beklemek bakımından hukuki yararı vardır. Zira, Resül Özçelik şuf'a davasını kazandığı takdirde çekişmeli pay onun adına tescil edilecek ve iş bu davanın da konusu kalmayacaktır.
Bu itibarla, iş bu dava Resül Özçelik'in hukukunu ilgilendirdiğinden kendisinin müdahil olarak kabulü, Beyoğlu 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin sözü edilen dosyasının getirtilerek incelenmesi ve şuf'a davasının varlığının saptanması halinde sonucunun beklenmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle müdahale isteyen Resül Özçelik vekilinin yerinde görülen temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 27.12.1988 gününde oybirliğiyle karar verildi.