 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E: 1988/111
K: 1988/2119
T: 15.03.1988
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı (M.M) vekil tarafından (S.E.) aleyhine 5.4.1971 ve davacı (S.E.) vekili tarafından davalılar (A.E.) ve arkadaşları aleyhine 9.4.1973 gününde verilen dilekçe ile tapulu taşınmaza elatmanın önlenmesi ve tapu kaydında yazılı sınırın saptanması istenmesi üzerine her iki dava birleştirilerek yapılan muhakeme sonunda; saptanan ortak sınıra nazaran 149 ada 1 parsel sayılı taşınmazın 4854 m2 ve aynı ada 2 parsel sayılı taşınmazın 9707 m2 olarak tapuya tescillerine (E.K.)'in talebinin reddine dair verilen 23.12.1985 günlü hükmün Yargıtay'ca duruşmalı olarak incelenmesi davacı - davalı (S.E.) vekili Av. (M.A.) ile davalılar vekilleri Av. (N.A.) tarafından istenilmekle, gereği düşünüldü:
KARAR : Dosya kapsamına ve toplanan delillere, (H.E.) vekili tarafından açılan davadaki isteğin niteliğine, 149 ada 2 parsel sayılı taşınmaz maliki (S.E.)'in diğer 149 ada 1 parsel sayılı taşınmazın da Hacı Abdullah Efendi zevcesi Hafize hanımın torunu olması nedeniyle paydaş olduğuna, miras yolu ile kendisine kalan 1/8 payı adına intikal ettirdiğine, bu payı 17 pay itibar ederek 1/17 payı (A.İ.)'a sattığına, 16/17 payı uhdesinde alıkoyduğuna, (H.)'ın diğer mirasçılarının payları bakımından tapu intikal gördüğüne bu durumda Hacı Abdullah Efendi zevcesi Hafize hanıma ait Nisan 1324 daimi tarih 91 sıra numaralı tapunun muhdes ve hukuken geçerli olmadığına, ayrıca zilyetlikten ötürü de hukuki değerinin yitirdiğine ilişkin iddianın dinlenme olanağı bulunmadığına göre, davacı - davalı (S.E.) vekilinin hükme karşı yönelttiği temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
Davalılar (A.İ.) ve arkadaşları vekili Av. (N.A.)'ın temyiz itirazlarına gelince:
Taraflar arasındaki uyuşmazlık, 149 ada 1 ve 2 parsel sayı ile tahdit edilen taşınmazların müşterek sınırının saptanamasından kaynaklanmaktadır. 149 ada 2 parsel sayılı taşınmaza revizyon gören tapuların tesisi, Temmuz yoklama 99 tarih 16 sıra numaralı kayıttır. Bu tapunun kaydına Temmuz 99 tarih defteri mezburun 5 no'sunda ifrazen yazıldı şerhi işlenmiştir. Tapu maliki, Mustafa beyzade Abdurrahman beydir. Tapu kaydına nazaran taşınmazın yüzölçümü 15 dönümdür ve tedavül kayıtlarında bu miktar 30 dönüme çıkarılmıştır. 149 ada 1 parsel taşınmalara revizyon gören tapuların tesisi ise, Nisan 1324 daimi tarih 91 numaralı kayıttır. Bu tapunun maliki ise, Abdurahman bey zade Ali Rıza bey tarafından bu hücceti şeriye Anamur Müftüsü Abdullah efendinin bilvekale fereğından Hacı Abdullah efendi zevcesi Hafize hanımdır. Kayda nazaran taşınmazın yüzölçümü 15 dönümdü. Açıklanan duruma göre, her iki taşınmazın önceden bütün halinde aynı kişiye ait tek bir taşınmaz oldukları ve sonradan parçaya ayrıldıkları kanısını hasıl etmektedir. Sözü edilen tapuların tedavül kayıtları doğu ve batı yönünde birbirini sınır göstermektedir. Yukarıda değinildiği veçhile Temmuz yoklama 99 tarih 16 sıra numaralı tapuda yüzölçümü miktarı 15 dönüm iken tedavüm kayıtlarında bu miktar 30 dönüme çıkarılmıştır. Yüzölçümü miktarının çoğaltılması hukuken geçerli bir evrakı müsbiteye dayanmadığından tesis kaydındaki miktara itibar edilir. Bu durumda taraflar arasındaki uyuşmazlığın çözümlenebilmesi için çevreyi iyi bilen yaşlı tarafsız kimselerarasından seçilecek mahalli bilirkişiler aracılığıyla keşfen müşterek sınırın saptanması, onlar bilemedikleri takdirde taraflara bu hususta araz başında tanık dinletme olanağının sağlanması, müşterek sınırın saptanamaması halinde 149 ada 1 ve 2 parsel sayılı taşınmazların yüzölçümleri toplamının iki eşit parçaya bölünmesi sözü edilen persel malikleri adına tescili gerekir.
Bu itibarla, eksik inceleme ve soruşturmaya dayanarak, tarafların tapu kayıtlarını değerlerdirmede yanılgıya düşelerek yazılı şekilde hüküm kurulması, doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalılar (A.Ü.) ve arkadaşları vekilinin yerinde görülen temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 15.3.1988 gününde oybirliğiyle karar verildi.