 |
T.C
YARGITAY
13. HUKUK DAİRESİ
E: 2004/3457
K: 2004/10005
T: 24.06.2004
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İSPAT YÜKÜ
- YEMİNE DAYANARAK KARAR VERME
- HUKUKİ SONUÇ DOĞURMA YAN YEMİN
1086 s. HUMK/217, 218
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya ' incelendi, gereği konuşuldu düşünüldü.
Davacı davalının marketinden satın aldığı veresiye mal bedellerini ödemediğini yapılan icra takibine de itiraz ettiğini ileri sürerek itirazın iptali ile inkar tazminatına karar verilmesini istemiştir.
Davalı, oğulları arasındaki kavga nedeniyle davacının husumet güderek bu davayı açtığını, veresiye aldığı mal bedellerini ödediğini savunarak davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne, itirazın iptali ile inkar tazminatına hükmedilmiş; karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık, veresiye mal satımından kaynaklanmaktadır. Bu itibarla davacının veresiye mal sattığını ve satılan malı davalıya teslim ettiğini yazılı delillerle kanıtlaması gerekir. HUMK. nun 217. maddesi hakime davanın ispatı için delil ikamesi lazım ise bunları tafsilen yekdiğerine tebliğ etmek üzere iki tarafa münasip bir mühlet verme yükümlülüğünü getirmiş. HUMK. nun 218 maddesinde ise "Tahkikat Hakiminin ikame edilmek istenilen delillerden hangisinin kabule şayan olduğunu ve hangisinin olmadığına kendisinin karar vereceğini" belirtmiştir. Mahkemece ispat yükü kendisine düşmeyen tarafın ettiği yemine dayanılarak hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir. Çünkü ispat yükü kendisine düşmeyen tarafa verdirilen yeminin hukuki sonucu yoktur. Somut olayda ispat yükü davacıya düşmektedir. Davacının iddiasını yazılı delillerle ispatlaması gerekir. O halde davacıdan yemin dahil olmak üzere delilleri sorulup sonucuna göre karar verilmesi gerekirken ispat yükünün tersine çevrilmesi suretiyle davacıya verilen yemin ve tanık beyanlarına dayanılarak yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı temyiz edilen hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin harem istek halinde iadesine, 24.6.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.