 |
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi Başkanlığı
E : 2001/8082
K : 2001/9578
T : 23.10.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki ayıplı mal davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın görev yönünden reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde dava avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR
Davacı, Trafikte adına kayıtlı 06 NO 170 plaka sayılı Volsvagen marka 2000 model kamyoneti davalılardan üre Otomotiv Sanayi ve Ticare". A.Ş.den satın aldığını yapım hatasından dolayı aracın çok sık arızalandığını, arızaların bunun mümkün olmaması halinde aracın dava tarihindeki değerinin tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalılar, davanın reddini savunmuşlardır.
Mahkemece, araca ait ruhsatta aracın kamyonet olup, ticari ürün olduğunu ve davacının ticari işletmesinde kullandığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Uyuşmazlık Tüketici davacıyla satıcı davacı arasındaki ayıplı mal satımından kaynaklanmaktadır. 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanunun 22. maddesinin 1. fıkrasında bu kanunun uygulanmasıyla ilgili olarak çıkacak her türlü ihtilaflara Tüketici Mahkemelerinde bakılacağı belirtilmiş, kapsam başlıklı ikinci maddesinde de "bu kanunun
1.maddesinde belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarında tüketicinin taraflar birini oluşturduğu her türlü hukuku işlemi kapsar" sözleriyle anılan kanunun kapsamı belirtilmiştir. Somut olayda dava konusu aracın ruhsatın da kamyonet; yazılması aracın ticari araç olduğunu veya ticari işlenmede kullanıldığını "kabulüne olanak vermez, mahkemece, bu konuda tarafların delilleri toplanarak aracın ticari araç olup olmadığı veya ticari amaçla
kullanıp kullanılmadığı belirlenerek bundan hasıl olacak sonuca göre görev konusu hakkında bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile ve eksik inceleme sonucu görevsizlik kararı verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın davacı yararına BOZULMASINA, 23.10.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.