 |
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 2001/11589
K: 2002/996
T: 4.2.2002
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- HARİCİ SATIŞ
- YAZILI DELİL İLE İSPAT KÜLFETİ
- GEREKÇELİ İNKAR MAHİYETİNDEKİ YEMİN
Karar özeti: Davacı tarafından, davalı tarafça inkar edilen harici satım sözleşmesinin varlığını gösteren herhangi bir belge ve delil ibraz edilmediğine, davalının yemin metninde beyan ettiği hususların harici satım sözleşmesinin varlığım gösterir mahiyette bulunmadığına, kaldı ki davalının bu savunmasında davacılar tarafından ödenen paraların kendisine olan borçlan nedeniyle ödendiğini bildirmesine ve bu haliyle davanın ikrarı, vasini ikrar (gerekçeli inkar) olup bölünemeyeceğine nazaran, davacıların iddialarını ispat edememeleri nedeniyle davanın reddi gerekir.
(1086 s. HUMK. m. 290, 344, 362)
Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün davalı avukatı tarafından duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine, temyiz dilekçesinin süresinde olduğu saptanarak dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü..
Davacılar, 1999 yılı başında gerek elden gerekse davalı banka hesabına 17.000.000.000 TL. ödeyerek satın aldıkları 119 nolu parselin tescilinin verilmediğini, bu nedenle satış bedeli 17.000.000.000 TL.nın ödeme tarihinden faizi ile ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davacılara herhangi bir taşınmaz satmadığını, havale ile gönderilen paraların borç ödemesi niteliğinde olduğunu bildirip, davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, davalının yemini icrasında parayı aldığını kabul etmekle birlikte davacılara geri ödediğini ispat edemediğinden davanın kabulü ile, 17.000.000.000 TL.nın dava tarihinden yasal faizi ile ödetilmesine karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı, tapulu taşınmazın harici satım nedeni ile ödediği bedelin tahsilini istemiştir. Davalı taşınmaz satışını inkar edip, ödenen paraların davacıların kendisine olan borcu nedeniyle ödendiğini bildirip, davanın reddini dilemiştir. Davacılar davalı ile aralarında varlığını iddia ettikleri harici satım sözleşmesinin mevcudiyetini yazılı delillerle ispat etmek zorundadırlar. Davalı tarafından inkar edilen harici satım sözleşmesinin varlığını gösteren herhangi bir belge ve delil davacı tarafından ibraz edilmemiştir. Davalının yemin metninde beyan ettiği hususlar, harici satım sözleşmesinin varlığını gösterir mahiyette değildir. Kaldı ki, davalı bu savunmasında davacılar tarafından ödenen paraların, kendisine olan borçları nedeniyle ödendiğini bildirmektedir. Bu haliyle davanın ikrarı vasıflı ikrar (gerekçeli inkar) olup bölünmez. Bu nedenle davacılar iddialarını ispat edememişlerdir. Davanın reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın davalı yararına (BOZULMASINA), peşin harcın istek halinde iadesine, 97.500.000 lira duruşma avukatlık parasının davacıdan alınarak davalıya ödenmesine, 4.2.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.