Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 2001/10884
K: 2001/12050
T:24.12.2001

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR
Davacı, cep telefonu abonesi olduğunu, karşılığında hiçbir hizmet vermediği halde davalının "aylık sabit ücret" adı alnında kendisinden haksız olarak ücret almakta olduğunu bunun yasaya aykırı bulunduğunu ileri sürerek, ödemiş olduğu aylık sabit ücretler tutarının faizi ile birlikte davalıdan tahsilini ve sözleşmenin aylık sabit ücretlerle ilgili maddesinin iptalini istemiştir.
Davalı, GSM abonesinin gezgin bir abone olduğunu, sistemin aboneyi takip ettiğini, sabit ücretin abonelere verilen hizmet karşılığı olduğunu savunmuş ve davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davadaki uyuşmazlığın davalının davacı aboneden almakta olduğu aylık sabit ücretin bir hizmet karşılığında alınıp alınmadığı, dolayısıyla davacının davalıya her ay sabit ücret ödeme borcunun bulunup bulunmadığında toplandığı anlaşılmaktadır.
Bu nitelikteki bir uyuşmazlığın sağlıklı bir çözüme kavuşturulması öncelikle davada dayanılan "Turkcell Mobil Telefon Abonelik Sözleşmesi" ile bunun düzenlenmesine esas, davalı Turkcell ile dava -dışı Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanmış olan GSM-Pan Avrupa Mobil Telefon Sisteminin Kurulması ve İşletilmesiyle ilgili Lisans verilmesine ilişkin Sözleşmesi" hükümlerinin birlikte değerlendirip yorumlanmasına bağlıdır.
Abone Sözleşmesinde;
Servis: Turkcell'in abonelerine sunmuş olduğu mobil telefon, mobil telefon/Fax, mobil telefon/data olarak adlandırılan temel haberleşme hizmeti, Ek Servis: Turkcell'in abonelere sunmuş olduğu temel haberleşme hizmetlerinin dışındaki tüm hizmetler, Tarife: Bakanlık tarafından belirlenen ve onaylanan azami fiyat sınırları içinde kalmak suretiyle işletmeci tarafından serbestçe belirlenen konuşma ücretleri bilgilerini içeren abonelere uygulanan fiyat listesi olarak tanımlanmış, (md.3.) Mali Hükümler başlıklı 5.1 maddesinde "Abone, Turkcell'in duyurmuş olduğu tarifede yer alan konuşma ücreti, aylık sabit ücret, ayrıntılı fatura ücreti, tesis ücreti (bir kere alınır) , ek servislerin bedelini yasalarda belirtilmiş olan .tüm vergi resim ve harçlarla birlikte.... ödemekle yükümlüdür" hükmüne yer verilmiştir.
İmtiyaz Sözleşmesine;
Sözleşmenin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde tüm yurt sathını kapsayacak şekilde bir GSM hücresel mobil telefon sistemi kurulması Geliştirilmesi ve işletilmesi, abonelik hizmet merkezleri kurulması ve aboneler ile sözleşmeler imzalanması da dahil olmak üzere abonelere hizmetlerin pazarlamasını kapsadığı (md.3) belirlendikten sonra GSM mobil telefon hizmeti, GSM mobil telefon sistemi vasıtasıyla uygun terminal cihazına sahip kullanıcılara sağlanan telekominikasyon hizmeti, Abone; GSM sisteminden verilen hizmetlerden yararlanmak üzere işletmeci ile sözleme yapan gerçek ve tüzel kişi, Abone Sözleşmesi; GSM sisteminin kullanımı için önceden Bakanlık tarafından onaylanan ve işletmeci ile aboneler arasında her hizmet paketine göre imzalanan Tip sözleşme, Brüt Gelir, her türlü vergi, resim, harç ve fonlar cahil olmak kaydıyla tesis ücretleri, aylık sabit ücretler, haberleşme ücretleridir şeklinde tanımlamalara yer verilmiş (md.5) tarife başlıklı 12. maddesinde ise "Bakanlık GSM hizmeti için azami fiyatı, işletmecinin de görüşünü almak suretiyle, yurt dışında benzer hizmetler için uygulanan tarifeleri de dikkate alarak.... belirler ve onaylar" hükmü getirilmiş, 10. maddesinde de "verilecek hizmetler" sayılmıştır
Her iki sözleşmenin özellikle az yukarıda açıklanan hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; abone sözleşmesinin İmtiyaz Sözleşmesinin bir sonucu olduğu, ona sıkı sıkıya bağlı bulunduğu, imtiyaz sözleşmesinin dava dışı Bakanlığın kanundan doğan idari tasarruf hakkına dayalı olarak düzenlendiği, Abone Sözleşmesinin ise davalı Turkcell'in vereceği GSM mobil telefon
hizmetleri için genel işlem şartlarını da içerir şekilde davalı tarafından düzenlenmiş ve Bakanlıkça da onaylanmış tek tip bir sözleşme olduğu gerek imtiyaz ve gerekse abone sözleşmesinde uyuşmazlığa konu aylık sabit ücretlerin ödenmesi gerektiğine işaret edildiği sonucuna ulaşılmaktadır.
Hemen belirtelim ki, dava dışı Ulaştırma .Bakanlığı ile davalı Turkcell'in imtiyaz sözleşmesi imzalaması tek tip abone sözleşmelerinin ve tarifelerin bakanlıkça onaylanması, Bakanlık yönünden bir idari tasarruf ve işlemdir. İdari Tasarruf ve işlemler, yetkili idari makam tarafından geri alınmadıkça veya idari yargı yerinde iptal ettirilmedikçe hükmünü icra ettirir ve bağlayıcı olur. O nedenle de denilebilir ki aylık sabit ücret ödenmesinin dayanağı bir idari tasarruf ve. işlemdir. Bu durumda abone idari işlem ve tasarruf, yöntemince ortadan kaldırılıncaya kadar aylık sabit ücret ödemek durumundadır. Ne varki, genel kural böyle olmakla birlikte somut olayın özelliği de gözardı edilmemelidir. Şöyleki;
Gerek Abone Sözleşmesinde gerekse İmtiyaz Sözleşmesinde; aylık sabit ücretin, hizmet verilmese dahi sözleşme ilişkisi devam ettiği sürece aboneden alınacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır. Aksine özellikle imtiyaz sözleşmesinde, sözleşmenin "hizmetlerin pazarlanmasını" kapsadığı, GSM mobil telefon hizmetinin "abonelere sağlanan telekominikasyon hizmeti" olduğu vurgulanmış "verilecek hizmetler" de açıklanmıştır.
Bu durumda, idari tasarruf ve işlemlerde sözleşmeler ile tarifelerde alınması öngörüler, "aylık sabit ücretin bunun için verilecek ayrı bir hizmet koşuluna bağlanmış olduğunun idari işlem ve tasarrufun gerçekte bunu amaçladığının kabulü gerekir. Esasen davalı Turkcell dahi sabit ücret alınmasının hizmet koşuluna bağlı olduğunu kabul etmekçe ve o nedenle de davada sabit ücretin bir hizmet karşılığında alınmakta olduğunu savunmaktadır.
Zaten aksine bir kabulün, çağdaş hukuk devletin de hiçbir zaman yeri olmamak gerekir.
Aylık Sabit Ücretin., diğer ücrete tabi hizmetler dışında hangi hizmetler karşılığında alındığına ilişkin sözleşmelerde bir hüküm bulunmadığına göre Adli yargı yerinde sabit ücret karşılığında ayrık bir hizmet verilip verilmediğinin araştırılıp değerlendirilerek davadaki uyuşmazlığın çözümlenmesi gerektiğinde ise asla duraksanmamalıdır .
Bu bağlamda; GSM mobil telefon sistemi ve bu sistem içinde verilmekçe olan hizmetlerin tesbiti tamamen teknik ve özel bilgiyi gerektireceği için hakimin hakimlik mesleği bilgisiyle bunun tesbit edemeyeceği de gözardı edilmemelidir.
Öyleyse mahkemece yapılacak iş; davalı Turkcell'den tarifelerde yazılı bulunan ücretlerin1 özellikle aylık sabit ücretin hangi hizmetler karşılığı olarak belirlendiklerine ait varsa kayıt ve belgeleri isteyip dosya içine almak, aylık sabit ücret karşılığında Havali aboneye ücrete tabi diğer hizmetler dışında ayrıca bir hizmet verilip verilmediği hususunda GSM mobil telefon sistemi ve hizmetleriyle İlgili konularda uzmanlıkları belirlenen bilirkişi veya Kurulundan taraf ve Yargıtay denetimine
elverişli, dayanaklarını gösterir, gerekçeli düşüncede alınmak suretiyle saptamak bunun sonucuna uygun olarak bir karar vermekten ibarettir.
Mahkemenin taraf iddia ve savunmalarıyla dosyadaki delilleri değerlendirmede yanılgıya düşerek, somut olaya uygun düşmeyen gerekçelerle yazılı şekilde eksik inceleme ile karar vermesi usul ve kanuna aykırı olup, bozma nedenidir.
SONUÇ : Temyiz olunan mahkeme kararının davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 24.12.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini