 |
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E : 1999/4017
K : 1999/4216
T : 24.05.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÖZETİ: Alacaklı ibraz ettiği belgelerde adı yazılı değilse ve belgeleri ne surette elde ettiğini açıklamamışsa, belgelerin asılları kendisinden istenmeden ve bu belgelerin yazılı delil başlangıcı olup olmayacağı tartışılmadan hüküm kurulması usule ve yasaya aykırıdır.
Taraflar arasındaki iptal davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı alacaklı davalılardan 3000 DM alacağı bulunduğunu davalılar aleyhine yapılan icra takibine itiraz edildiğini ileri sürerek. İtirazın iptalini istemiştir.
Davalılar davaya karşı cevap vermemişler. Duruşmalar yokluklarında yapılmıştır.
Mahkemece davanın reddine karar verilmiş. Hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davanın dayanağını teşkil eden 23.8.1996 ve 5.10.1995 tarihli belgelerdeki imzalara davalı taraf itiraz etmemiştir. Bu belgelerde alacaklı olan kişinin adı yazılı değildir. Davacı bu belgeleri ne suretle elde ettiğini de açıklamış değildir. Mahkemece öncelikle bu belgelerin asılları davacıya ibraz ettirilmek suretiyle bu belgelerin Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun 292.maddesi anlamında yazılı delil başlangıcı olup olmayacağı tartışılmalı ve yazılı delil başlangıcı kabul edildiği takdirde tanık dinlenerek sonucuna uygun bir karar verilmelidir. Mahkemece bu yönler gözetilmeksizin eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usule ve yasaya aykırıdır. Karar bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 24.05.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.