Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/3534
Karar No : 1998/3924
Tarih : 5.5.1998

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
  • DOĞALGAZ BEDELİ
  • FAZLA ALINAN DOĞALGAZ BEDELİNİN GERİ ALINMASI
 
Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süreci içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
                                                                     KARAR
Davacı davalı tarafından düzenlenen doğalgaz faturalarında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 1995/1 Sayılı tebliğinde öngörülen %30 oranındaki üst sınıra uyulmamak suretiyle 500.000.000 TL fazla para alındığını ileri sürerek bu miktar alacağın reeskont faiziyle birlikte ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, bilirkişi raporu esas alınarak davanın kısmen kabulüne, 485.132.664 TL.nin dava tarihinden itibaren reeskont faiziyle birlikte ödetilmesine fazlaya ilişkin isteğin reddine karar verilmiş hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin taktirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Dava konusu faturalar, 4.10.1995-7.6.1996 tarihleri arasındaki dönemde tüketilen doğalgaza ilişkin olup, her bir faturadaki ilk ve son okuna tarihleri arasında kalan aylarda Botaş'ın davalıya ve davalının da tüketicilere uyguladığı satış fiyatlarının birbirinden farkla bulunduğu dosya kapsamından açıkça anlaşılmaktadır. Dairemizin sapma göstermeyen kararlarında belirtildiği gibi, doğalgaz bedellerinin hesaplanmasında tüketimin yapıldığı dönemdeki   fiyatların esas alınması zorunludur.  Esasen uygulamanın bu yolda olması gerektiği, hükme esas  alınan bilirkişi raporunda da benimsenmiş, ancak, bu ilkeye uygun düşmeyen bir hesaplama yöntemi izlenerek, saptanan ortalama fiyatlar  tüm  tüketim miktarına  uygulanmak  suretiyle  sonuca kavuşulmuştur.  Hemen  belirtelim  ki, Dairemiz kararlarında sözü edilen   "doğalgazın tüketildiği dönem" kavramı, tüketimin yapıldığı "ayı" ifade etmekte olup, belli  bir ay içerisinde tüketilen doğalgaz bedelinin, o ayın  birim fiyatlarına göre hesaplanması  gereğine işaret edilmektedir. Açıklanan bu ilke doğrultusunda, Mahkemece yapılması  gereken iş, bilirkişiden alınacak ek raporla ilk ve son okuma tarihleri arasındaki gün sayısı   itibariyle, dava konusu  faturadaki toplam tüketim miktarının, ne kadarlık bölümünün hangi  ay içinde kaldığı belirlenmek suretiyle, her bir aydaki tüketim miktarına o ayın birim fiyatları uygulanarak, davacının sorumlu tutulacağı fatura bedellerinin ayrı ayrı hesaplanması, fazla tahsilat var ise, o miktarla sınırlı olarak ve kararın davalı tararından temyiz edilmiş olması   nedeniyle kazanılmış hakkı da gözetilerek, istirdada karar verilmesinden ibarettir. Eksik incelemeyle yazılı şekilde  hüküm kurulması usule ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
SONUÇ : Yukarıda birinci bent gereğince davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, temyiz olunan kararın ikinci bentte açıklanan nedenle davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 5.6.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi,
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini