 |
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/8689
Karar No : 1997/9438
Tarih : 20.11.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ALACAK DAVASI
- ARAÇ KAMPANYASI
- FAZLADAN TALEP EDİLEN VE ÖDENEN FAZLA ZAM FARKININ İSTİRDADI
ÖZETİ : HUMK.nun 275.md. uyarınca, "Mahkeme çözümü özel ve teknik bir bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar verir. Hakimlik mesleğinin gerektiği genel ve hukuki bilgi ile çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişi dinlenemez." Bu nedenle kampanya sözleşmenin yorumu hakime aittir.
Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne ve kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı, davalı şirketin düzenlediği araç kampanyasına katıldığı, kesin olmayan zam farkı olarak 42.446.903 TL. talep edildiğini, bu bedeli ödediğini ancak davalının talep edileceği zam farkının 25.179.100 TL. olması gerektiğini ileri sürerek, fazla tahsil edilen 17.267.803 TL. zam farkının 27.5.1994 tarihinden itibaren reeskont faizi ile birlikte davalıdan alınmasını istemiştir.
Davalı, davanın reddini dilemiştir.
mahkemece, 5.180.973. TL.nın dava tarihinden itibaren işleyecek %30 yasal faizi ile birlikte davalıdan alınmasına karar verilmiş; hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı, fazladan talep edilen ve ödenen fazla zam farkının istirdadını istemiştir. Araçlara gelen zam farkının iştirakçilere yansıtılmasının ne şekilde olacağı katılım sözleşmesinin 4.maddesinde belirlenmiştir. Buna göre; 1.4.1992 tarihinden itibaren son teslim tarihine kadar otomobil fiyatlarında ve vergilerinde meydana gelecek artışlardan tüm katılımcıların otomobillerini teslim almış olsalar dahi (Gelen zam x Teslim edilecek otomobil adedi = İştirak sayıcı) esasına göre etkilenecekleri esası getirilmiştir. HUMK. 275.maddesine göre "mahkeme çözümü özel veya teknik bir bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar verir. Hakimlik mesleğinin gerektirdiği genel ve hukuki bilgi ile çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişi dinlenemez" Bu nedenle kampanya sözleşmesinin yorumu hakime aittir. Konusunda uzman olmayan Mimar-Mühendis bilirkişinin raporuna itibar edilerek hüküm verilemez. Ayrıca bilirkişi raporu Yargıtay denetimine de elverişli değildir. Mahkemece yapılacak iş kampanya sözleşmesinin 4.maddesi dikkate alınarak hesap işlerinden anlayan bir bilirkişi aracılığı ile yeniden inceleme yapılarak sonucuna göre karar vermekten ibarettir. Yetersiz bilirkişi incelemesine dayanılarak hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın açıklanan nedenle davacı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine 20.11.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.