 |
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/8293
Karar No : 1997/8971
Tarih : 10.11.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
MİRAS ŞİRKETİ
TEMSİLCİNİN YAPTIĞI MUAMELELER
MİRASÇILARIN SORUMLULUĞU
KARAR ÖZETİ: Davacı, miras şirketinin halefi durumundadır ve miras şirketi temsilcisinin yapmış olduğu sözleşmeyi benimseyerek davalı ile olan kira aktini devam ettirmiştir. Akit devam ettiğine göre, eski malikin yapmış olduğu sözleşmedeki şartlar ve verdiği muvafakat, davacıyı bağlar.
(743 s.MK.m.581, 616)
Taraflar arasındaki yıkılmış duvarın eski hale getirilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup görüşüldü;
Davacı, davalı kiracının kendisinden ve dava dışı üçüncü kişiden kiraladığı iki büro arasındaki duvarı yıkarak birlikte kullandığını öne sürmüş iki büro arasındaki duvarın örülerek eski hale getirilmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir. Hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacının taksim sonucu malik olduğu işyerinin daha önce miras şirketinin temsilcisi tarafından davalıya kiralandığı davalı kirasında bulunan bitişikteki işyeri ile davacıya kalan yerin birleştirilmesi amacıyla arasındaki duvarın aktin sonunda eski hale getirilmesi şartıyla yıktırılmasına, miras şirketi temsilcisi ve işhanı yöneticisi tarafından muvafakat verildiği, 1.12.1989 günlü belgeden anlaşılmaktadır. Davacı miras şirketinin halefi durumundadır ve miras şirketi temsilcisinin yapmış olduğu sözleşmeyi benimsiyerek davalı ile olan kira aktini devam ettirmiştir. Akit devam ettiğine göre eski malikin yapmış olduğu sözleşmedeki şartlar ve verdiği muvafakat davacıyı bağlar. Henüz akit sona ermediğine göre davalı kiracının eski hale getirme yükümlülüğü de henüz doğmamıştır. Eski malikler adına miras şirketi temsilcisinin muvafakat vermeye yetkisi olmadığı meselesi davamızda tartışılması gereken bir husus değildir. Muvafakatnameden sonra ilgili belediyeden tadilat izni alınıp alınmamış olması, sonuca etkili değildir. Fiilen duvar yıkılmış ve işyeri birleştirilmiş olduğuna göre, bu işlemden dolayı bir usulsüzlük varsa bu usulsüzlüğün halli davalı ile belediye arasında çözümlenmesi gereken bir husustur.
Bu nedenle; davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle kabulüne karar verilmesi
bozma nedenidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın davalı yararına (BOZULMASINA), peşin harcın istek halinde iadesine, 10.11.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.