 |
T.C .
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/4314
Karar No : 19997/4819
Tarih : 26.5.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki alacaklı davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı, davalının Hava Ulaştırma Gurup Komutanlığında çalışmakta iken kadrosu olmadığı halde Havadan Arama-Kurtarma Birliğinde görevlendirildiğini, bu görevi ile ilgili olarak kendisine eleman temininde güçlük zammı ödendiğini, bu zammın ödenmesi için gereken şartları haiz olmadığını öne sürerek 8.897.000 TL.nin ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte davalıdan alınmasına karar verilmesini istemiştir.
Davalı, kendisinin Hava Ulaştırma Grup Komutanlığında kadrolu ve atamalı personel olarak görev yaptığını, bu Komutanlığa ait Arama ve Kurtarma Birliğinde fiilen çalıştığını beyanla davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
Mahkemece, 8.452.950 TL.nın işlemiş faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, asıl alacağa dava tarihinden itibaren yasal faiz yürütülmesine karar verilmiş, hüküm davalı tarafça temyiz edilmiştir.
Davalının Hava Ulaştırma Grup Komutanlığında atamalı ve kadrolu olarak görev yaptığında uyuşmazlık yoktur. Dosya içindeki belge ve bilgilerden de davalının Hava ulaştırma Grup Komutanlığı bünyesinde ve bu komutanlığın görev alanı içindeki Havadan Arama-Kurtarma Birliğinde görevlendirilmesi nedeniyle Arama ve Kurtarma işinde fiilen çalıştığı da dosya içindeki belge ve bilgilerden anlaşılmaktadır. O nedenle de davalının adı geçen bu birlikte kadrosuz ve atama yapılmadan çalışmakta olduğu kabul edilemez. Havadan Arama ve Kurtarma Birliği Hava Ulaştırma Grup Komutanlığından ayrı ve bağımsız bir birlik veya komutanlık değildir. Kaldı ki, davalıya fiilen ifa ettiği Havadan Arama ve Kurtarma hizmetinden dolayı yapılan ödemenin bilahare iadesinin istenmesi M.K.nun 2.maddesinde hükme bağlanan dürüstlük kurallarıyla da bağdaşmaz. Şu durum karşısında davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmesi yanlış olup karar o nedenle usul ve kanuna aykırıdır. Bozmayı gerektirir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün davalı yararına BOZULMASINA, istek halinde peşin harcın iadesine, 26.5.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.