 |
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
Esas No : 1996/1542
Karar No : 1996/3414
Tarih : 8.4.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı avukatınca duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacı vekili avukat Kemal A..ile davalı vekili avukat Yaşar B.'nin gelmiş olmalarıyla duruşmaya başlanılmış ve hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten sonra karar için başka güne bırakılmıştı. Bu kez temyiz dilekçesinin süresinde olduğu saptanarak dosya incelendi. gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı, davalının murisi olan Kenan K...'nun kendisinde bulunan vekaletname ile banka hesabından parayı çektiğini, bu paranın miras yoluyla davalıya geçtiğini öne sürerek
1.491.360.000 liranın tahsiline karar verilmesin istemiştir.
Davalı, davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir. Hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacının davalı Eda' nın babası Kenan K... ile kardeş. oldukları, davacının Almanya'da çalışmasına rağmen kardeşinin felç olması üzerine işini terkederek Türkiye'ye geldiği uzun süre kardeşine baktığı ve davacının Kenan K..'nun talimatı ve muvafakatı ile davalının murisine ait evi satarak 78.600.150 lira ve 70.000 mark parayı kendi adına bankaya yatırdığı bu paraların Kenan K.... tararından 92.005.985 lira ve 70.970 mark olarak bankadan çekildiği anlaşılmıştır.Böylece davalının murisi olan Kenan K...'nun davacıya bu parayı yaptığı hizmetlere karşılık ödediği ancak iyileştikten sonra kendisinde bulunan vekaletname ile aynı parayı bankadan çektiği Ankara 5.Ağır Ceza Mahkemesinin 94/70 esas sayılı dava dosyasında kabul edilmiştir. BK'.nun 53 maddesi hükmü uyarınca hukuk hakimi ceza mahkemesinin tespit ettiği olgularla bağlıdır. Bu nedenle mahkemece dava konusu paranın davalının murisi ve babası Kenan K...tarafından davacıya hizmetine karşılık verildiği ancak vekalet sözleşmesi suistimal edilerek çekildiği anlaşıldığından bu paranın davacıya ödenmesine karar verilmesi gerekir. Ne var ki davalı takas-mahsup delilinde bulunmuştur. O halde mahkemece bu istek üzerinde durulmalı ve ortaya çıkacak sonuca uygun bir karar verilmelidir. Aksine düşüncelerle isteğin reddedilmiş olarak bozmayı gerektirir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın davacı yararına BOZULMASINA,peşin harcın istek halinde iadesine 8.4.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.