Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1990/7576
K: 1991/1962
T: 21.02.1991

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
DAVA : Taraflar arasındaki mülkiyetin tesbiti davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalılardan Satı A. ve Hanife K. avukatlarınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
 
KARAR : Davacılar; çiftçi olduklarını, Ziraat Bankası kredisi ile aldıkları traktör için gösterilmesi zorunlu olan 350 dekar arazi teminatını, kendi arazileri miktarı karşılamadığından davalılardan Mustafa K. ile diğer davalıların murisi Muttalip K.'ın davalılardan Döne ile Nihat E.'nin murisi Hüseyin E.'nin arazilerinin de yörede yaygın bir yardımlaşma ve komşuluk icabı olarak teminat gösterildiğini, bu nedenle traktör satın alma ve borçlanma işleminin taraflar adına yapıldığını, traktörün Ziraat Bankası'na olan bütün borçlarını kendilerinin ödediğini ileri sürerek anılan traktörün mülkiyetinin kendilerine ait olduğunun tesbitine karar verilmesini istemişlerdir.
Davalılardan Mustafa K.; iddianın kendi yönünden doğru olduğunu, ne var ki davacıların dava konusu traktörü, diğer davalıların murisi Muttalip K.'la birlikte satın aldıklarını, muris Muttalip'in traktörde 1/3 payı bulunduğunu tanık olarak alınan yeminli ifadesinde bildirmiştir.
Davalılardan olup davacının kızı olan Satı K. ve davacının gelini olan Hatun K. işi mahkemenin takdirine bıraktıklarını beyan etmişlerdir.
Davalılardan Hanife K. vasisi Süleyman ve Satı A. murisleri Muttalip K.'ın traktörde davacılarla paydaş olduğunu bu nedenle davanın reddi gerektiğini savunmuşlardır.
Diğer davalılardan Hüseyin E. varisleri Döne A. ve Nihat E. duruşmaya katılmamış ve davaya cevap vermemişlerdir.
Mahkemece; traktörün davacılara ait olduğunun tesbitine karar verilmiş, hüküm davalılardan Satı A. ve Hanife K. vekillerince temyiz edilmiştir.
Davacılarla davalılardan bir kısmının murisi Muttalip K.'ın, traktörü müştereken ve ortak olarak satın aldıkları Ziraat Bankası'nın cevabında yazılıdır. Dinlenen davalı tanıklarının hepsi ve davacı tanıklarından Mustafa K. ile köy muhtarı Osman Ş. muttalip K.'ın traktörde 1/3 payı olduğunu bildirmişlerdir. Bu tanıkların beyanları açık ve kesindir. Muttalip K.'ın terekesi iştirak halinde olup mirasçılarından bir kısmının davayı kabul etmesi öteki mirasçıları bağlamaz ve hukuki sonuç doğurmaz. Bu nedenlerle dava konusu traktörün 2/3 hissesinin davacılara 1/3 hissesinin Muttalip K. mirasçılarına ait olduğuna karar verilmesi gerekirken mahkemece tümünün davacılara aidiyetine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
 
SONUÇ : Temyiz olunan kararın açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, (...) 21.2.1991 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini