 |
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1990/4107
K: 1990/8892
T: 18.12.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı, tahliye edildiği taşınmaza kiracı bulunduğu sırada yaptığı zaruri ve faydalı giderlerin tutarı olan 4 milyon liranın tahsilini istemiştir.
Mahkemece örf ve adet gereğince bu yapılan giderlerin kiraya mahsup edildiğinden bahisle davanın reddine karar verilmiş ve hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacının davalı belediyeden 21.4.1966 tarihinde 3 yıllığına çay bahçesi olarak kiraladığı taşınmazın kirasının sonradan uğradığı ve zaman zaman davacının davalı Belediye'nin izniyle ve kiraya mahsuben bir takım ilaveler yaptığı ve daha sonra 15.4.1977 tarihinde gene muvakkat profil gölgelik yapmak üzere kendisine izin verildiği ve fakat davacının bu izin dışına çıkarak kendiliğinden 1978 yılında burayı çevresini camekan yaptırarak kapalı hale getirdiği ve daha sonra 1987 yılında belediyenin açtığı ihtiyaç sebebiyle tahliye davası sonucunda bu yerden tahliye edildiği dosya içerisindeki belge ve bilgilerden anlaşılmaktadır. Davacının izinsiz olarak yapmış olduğu bu giderlerin kiradan mahsup edileceğine veya edildiğine dair herhangi bir anlaşma ve başkaca bir delil mevcut değildir. Bu bakımdan mahkemenin örf ve adet gereği bu giderlerin kiradan mahsup edildiğine dair kabulü yerinde değildir. Ne var ki davacı da bu giderleri izinsiz olarak yapmıştır. Öyleyse bu durumda nedensiz zenginleşme hükümleri gündeme gelir. Davacının yapmış olduğu bu giderlerin yapıldığı tarihdeki değerleriyle, davalı belediyenin bu giderler nedeniyle bir yararlanması var ise bu yararlanmanın karşılığından hangisi az ise haksız iktisap hükümleri gereğince en az olan miktara hükmedilmesi gerekir. Mahkemece bu yerlerde hiç bir inceleme, araştırma yapılmadan yazılı gerekçeyle davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğundan karar bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın açıklanan nedenlerle davacı yararına BOZULMASINA, (...) 18.12.1990 gününde oybirliğiyle karar verildi.