 |
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1989/7836
K: 1990/3246
T: 03.05.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasında alacak davasının yapılan yargılaması sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı; 1981 yılında ortak satın aldıkları remorku son iki yıl kendisinin ve başkalarının işinde çalıştıran davalıdan 162 kazanç payı 250.000 lira ile remorkun 1/2 bedeli 450.000 lira olmak üzere toplam 700.000 liranın tahsilini istemiştir.
Davalı; evvelce davacı ile traktör ortaklığı yaptıklarını, kendi adına satın aldığı remorka davacının ortak olmadığını, bu nedenle davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece; davanın reddine karar verilmiş ve hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık adi ortaklık ilişkisinden kaynaklanmaktadır.
Davacı iddiasını tanıkla isbat edeceğini açıklamış ve tanıklarını dinletmiştir.
Davalı 20.3.1987 günlü davaya cevap dilekçesinde, (davacının şahitlerinin ifadesine başvurulsun ve benim evraklarım tetkik edilsin, o zaman durum aydınlanacaktır) sözleriyle davacının tanık dinletme isteğini kabul etmiş ve tanıklar dinlendikten sonra bir itirazda bulunmamıştır.
HUMK.nun 354. maddesi (davasını isbat için yemin teklifinden başka delili olduğunu beyan etmiş olan taraf dahi yemin teklif edebilir. Şu kadar ki işbu deliller kabulü şayan görüldüğü veya bu delillerin serd ve istimali mümkün olduğu takdirde yemin teklif olunamaz) hükmünü amirdir. Davacının ikame ettiği tanıklardan satıcı Beşir, remorku taraflara ortak olarak sattığını ve bedelini de tarafların ortak ödediğini bildirmiştir. Tanığın bu beyanını diğer tanıklar da teyit etmişlerdir. Böylece davacının iddiası sabit olmuştur. Hatırlatma suretiyle de olsa davacının teklif ettiği yeminin davalı tarafından eda edilmesi HUMK.nun 354. maddesi uyarınca hukuki bir sonuç doğurmaz. Bu nedenle davanın kabulü gerekirken mahkemece red kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğundan karar bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle davacı yararına BOZULMASINA, istek halinde peşin harcın iadesine, 3.5.1990 gününde oybirliğiyle karar verildi.