 |
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1989/2743
K: 1989/3266
T: 12.05.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki ihalenin feshi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı İlhan U. tarafından temyiz edilmesi üzerine gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacılar, davaya konu evin müşterek malları iken ortaklığın giderilmesine karar verildiğini, Turgutlu Satış Memurluğunun 1979/35 no.lu dosyası üzerinden satışa çıkartılarak 10.3.1988 de İlhan U.'a ihale edildiğini, satışın usulsüz olduğunu, Ayşe U. ve Ayla U.'ın oturmadıkları adreslere tebligat yapıldığını, bu nedenle satıştan haberdar olmadıklarını, satış kararı ile satış memurluğuna vaki müracaat arasında 10 yıl geçtiğini, mahkeme kararının bir kısım hissedarlara tebliğ edilip karar kesinleşmeden işlem yapılmış olması, varislerden Abdullah U.'ın ölü olup mirasçılarına tebligat yapılmaması nedenleriyle ihalenin feshini istemişlerdir. Davalı savunmasında durumu mahkemenin takdirine bırakmıştır.
Mahkemece, ihalenin feshine karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1 - Dosya içeriğine göre taşınmazda Abdullah U. paydaş olup izale-i şuyu satış kararından sonra 23.6.1984 tarihinde vefat etmiş ve mirasçı olarak eşi Gülsüm ile çocukları Mustafa U., Hüseyin, İlhan ve Ayla U.'ı bırakmıştır. İzale-i şuyu satışının feshi için açılan davanın, alıcı ile davayı açan paydaşların dışında kalan tüm paydaşlara yöneltilmesi gerekir. Abdullah U.'ın vefatıyla taşınmazda hak sahibi durumuna gelen varislerden Mustafa U. davada davalı olarak gösterilmemiştir. Öte yandan husumetin taşınmazın diğer paydaşlarına, Döne E., Fatma Z., Emine u., Mustafa eşi Ayşe U., Süleyman U.'a yöneltilmesi gerekmektedir. O halde davacıya, usulen husumeti, davacılar ve davalı olarak gösterilen kişinin dışında kalan taşınmazın diğer paydaşlarına da yöneltilmesi için mehil verilmesi ve böylece taraf teşkili tamamlandıktan sonra yargılama yapılarak sonucuna göre bir karar kurulması gerekir. Bu yön gözetilmeden esas hakkında karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
2 - Davalı alıcı İlhan U.'ın 20 günlük süre içerisinde ihale bedelini yatırması durumunda İ.i.K. 133. maddesi gereğince ihalenin feshi, başka deyişle ihalenin geri alınmasına karar verme yetkisi satış memuruna aittir. Böyle bir durumda ilgililerin satış memuruna öncelikle başvurması ve ihalenin geri alınmaması durumunda sulh hakimine şikayet yoluyla, satış memurunun ihaleyi geri alması gerektiğine karar verilmesi için başvurmaları gerekir. Mahkemenin bu yönü gözetmeden ihalenin feshine karar vermesi İ.İ.K. 133. maddesine aykırıdır. Karar bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda 1. ve 2. bentlerde yazılı sebeplerle davalı yararına BOZULMASINA 12.5.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.