 |
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E: 2003/22106
K: 2003/26085
T: 22.12.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- HASILAT KİRASI ALACAĞI VE TAHLİYE İSTEMİ
- KİRACININ TEMERRÜDÜ
İçtihat Özeti: Hasıtat kirasından kaynaklanan alacağın tahsili istemiyte başlatılan takipte, borçluya gönderilecek ödeme emrinde ödeme süresinin 60 gün olarak belirlenmesi zorunlu olup; ödeme süresinin, ödeme emrinde yasaya uygun olarak yazılmaması, borçlunun temerrüde düşmesini engeller. Ancak 7 gün içinde borca itiraz edilmiş olması du-. rumunda tahliye istemi yukarıdaki gerekçeyle reddedilmekle beraber, itirazın kaldırılması isteminin yöntemince incelenmesine engel teşkil etmeyeceğinden kira parası hakkında işin esası incelenmelidir.
(818 s. BK. m. 288)
Mahalli mahkemesinden verilen merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Kira alacağının tahsili istemiyle başlatılan takipte mecurun hasılat kirasına konu olduğu yönünde taraflar arasında uyuşmazlık bulunmadığı gibi Mercii Hakimliğinin kabulü de bu yöndedir. Bu durumda BK.nun 288. maddesi gereğince borçluya gönderilecek ödeme emrinde ödeme süresinin 60 gün olarak belirlenmesi zorunludur. Bu süre içerisinde borcun ödenmemesi olgusu borçlunun temerrüdünün oluşup oluşmadığının ve tahliyesine karar verilip verilmeyeceğinin tartışılması halinde önem kazanır. Bir başka değişle ödeme süresinin ödeme emrinde yasaya uygun olarak yazılmaması, borçlunun temerrüde düşmesini engeller. Ancak, 7 gün içinde borca itiraz edilmişolması durumunda tahliye istemi yukarıdaki gerekçeyle reddedilmekle beraber, itirazın kaldırılması isteminin yöntemince incelenmesine engel teşkil etmez. Bu durumda merciice kira parası hakkında işin esası incelenip sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, bu isteminde reddi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulu ile merci kararının itirazın kaldırılması istemine hasren yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK.428 maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 22.12.2003 gunünde oybirliğiyle karar verildi.