 |
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E: 2002/5144
K: 2002/6132
T: 26.3.2002
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
· BORÇLUNUN İCRA TAKİBİ SIRASINDA ÖLMESİ
· MİRASÇILARIN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
ÖZET: Mirasçılar hakkındaki takip, muris hakkındaki takibin devamı niteliğinde olduğundan muteriz mirasçı borçlu
adına, ödeme emri gönderilmesinde bir usulsüzlük bulunmamaktadır. Ancak mirasçılar, murisin ölümünden önceki
işlemlere karşı itiraz edemezler. Bunun dışında, mirasçı
olunmadığı mirasın reddedildiği imhal itfa zamanaşımına
benzer itirazlarda bulunabilirler. Murise ödeme emri tebliğ
edilmediğine ve hakkındaki takip kesinleşmeden öldüğü anlaşılmasına göre,murisin itiraz hakkı olan hususlarda mirasçının da itiraz hakkı vardır.
(2004 s. İİK. m. 53)
Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
icra takibi muris hakkında 1.12.2000 tarihinde başlatılmış olup, ödeme emri tebliğ edilmeden ve muris hakkında takip kesinleşmeden 22.1 1.2001 tarihinde öldüğü anlaşılmaktadır. İİK.53. maddesinde de belirlendiği üzere mirasçılar hakkındaki takip muris hakkındaki takibin devamı niteliğinde olduğundan muteriz mirasçı borçlu adına ödeme emri gönderilmesinde usulsüzlük bulunmamaktadır. Ancak, mirasçılar murisin ölümünden önceki işlemlere karşı itiraz edemezler. Bunun dışında mirasçı olunmadığı, mirasın reddedildiği imhal, itfa, zamanaşımına benzer itirazlarda bulunabilirler. Somut olayda murise ödeme emri tebliğ edilmediğinden ve hakkındaki takip kesinleşmediğinden murisin itiraz hakkı bulunan hususlarda da mirasçının itiraz hakkı vardır. Mercice itirazın esasının incelenmesi gerekirken yazılı gerekçe ile takibin iptaline karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 26.3.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.