 |
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E:1999/8321
K:1999/8971
T:29.6.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
FİNANSAL KİRALAMA
İSTİHKAK
ÖZET:Şikayetçi, hacze konu menkulün, finansal kiralama şirketi tarafından, Leasing Sözleşmesi ile kendilerine kiralandığını, bu nedenle, haczin kaldırılmasını talep etmiştir. Mercice bu iddia, istihkak davası olarak nitelendirildiğine göre uyuşmazlığın, istihkak davası prosedürü çerçevesinde çözümlenmesi gerekir.
(3226 s. FKK. m. 19)
Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki şikayetçi vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 14.6.1999 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Şikayetçi hacze konu menkulün finansal kiralama şirketi tarafından leasing sözleşmesi ile kendilerine kiralandığını bu nedenle haczin kaldırılmasını talep etmiştir. Mercice bu iddia istihkak davası olarak nitelendirildiğine göre uyuşmazlığın istihkak davası prosedürü çerçevesinde çözümlenmesi gerekirken şikayetin reddine karar verilmesi isabetsizdir.
SONUÇ: Şikayetçi vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarda açıklanan nedenle İİK. 366 ve HUMK. 428 maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 29.6.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.