 |
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E:1999/11398
K:1999/12463
T:18.10.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KAMBİYO SENEDİNDE KEFALET
ÖZET : Muteriz borçlu kambiyo senedi niteliğindeki bonoyu, kefil şerhi ile imzalamış olup, aval veren durumundadır. Bu nedenle, diğer borçlu ile alacaklıya karşı müteselsilen sorumludur. Kambiyo senedi niteliğindeki bononun, kefil adı altında imzalanması halinde, adi kefalet hükümleri uygulanmaz.
(6762 s. TTK. m. 612, 613, 614, 690)
Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 11.8.1999 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Muteriz borçlu Isa kambiyo senedi niteliğinde olan bonoyu kefil şerhi ile imzalamış olup aval veren durumundadır. Kefil ibaresinin konulması aval veren kişi olarak nitelendirilmesine engel teşkil etmeyeceğinden diğer borçlu ile birlikte TTK.nun 613. maddesi gereğince alacaklıya karşı müteselsilen borçludur. Bono niteliğinde olan kambiyo senedinin kefil adı altında imzalanması halinde adi kefalet hükümleri uygulanmaz. Borçlu itirazının reddine karar verilmek gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü isabetsizdir.
SONUÇ: Alacaklı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda açıklanan nedenle İİK. 366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 18.10.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.