 |
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/732
Karar No : 1998/1473
Tarih : 16.02.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 21.1.1998 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Borçlunun icra müdürlüğüne verdiği itiraz dilekçesinde talip edilen aylık kira miktarlarına karşı çıkılmamıştır. Bu nedenle İİK.nun 269/2. maddesi gereğince yıllar itibariyle aylık kira bedeli olarak istenilen miktarlar kesinleşmiştir. O halde merci hakimliğince borçlunun itirazının kaldırılmasına karar verilmesi doğrudur. Ancak, borçluya gönderilen 51 örnek ihtarlı ödeme emrinde ödeme ve itiraz süreleri gösterilmemiştir. İİK.nun 269/1. maddesinin göndermesi ile uygulanması gereken B.K.nun 260. maddesine uyulmamış olmakla borçlunun temerrüdünde söz edilemeyeceği görülmüş, ihtarın yasal bulunmadığı anlaşılmıştır. Yasaya aykırı olarak düzenlenen ödeme emrinin tebliği nedeniyle ve bu husus resen gözetilerek tahliye isteminin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarda açıklanan nedenle tahliyeye hasren İİK.366 ve HUMK.428 maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 16.2.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi.