 |
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E. 1994/13181
K. 1994/14330
T. 15.11.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
FİNANSAL KİRALAMA KANUNU
KİRACI ALEYHİNE İCRA TAKİBİ YAPILMASI
HACİZ
KARAR ÖZETİ: Kiracının borcundan dolayı finansal kiralama konusu malın haczedilmesi olağanı yoktur. Takip konusu alacağın o malın kira bedelinden doğmuş olması da bu kuralı değiştirmez. Sözleşme süresince mal, kiracının zilyetliğinde olup sözleşmenin amacına uygun olarak faydalanma hakkına sahiptir. Malın haczedilip muhafaza altına alın. ması suretiyle kiracının faydalanma hakkı, kısıtlanamaz. Kira bedelinin ödenmemesi halinde kiralayan Finansal Kiralama Kanununun 23. maddesinden doğan haklarını kullanabilir. İcra işlemleri borçlunun mal varlığına yönelik olduğundan alacaklının, alacağından dolayı borçluya kiraya verdiği malının haczi icra hukuku prensiplerine de aykırıdır.
(3226 s. FKK. m. 13, 19/2, 23)
Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlular vekili tarafından istenmesi üzerine, bu işle ilgili dosya mahalinden Daireye 10.10.1994 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Haczedilen aracın finansal kiralama konusu olduğu, henüz mülkiyetinin borçluya intikal etmediği uyuşmazlık konusu değildir.
3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununun 19/2. maddesinde; kiracı aleyhine icra yoluyla takip yapılması halinde icra müdürünün finansal kiralama konusu malların takibin dışında tutulmasına karar vereceği, 13. maddesinde ise; kiracının sözleşme süresince finansal kiralama konusu malın zilyedi olup, sözleşmenin amacına uygun olarak her türlü faydayı elde etmek hakkına sahip bulunduğu kabul edilmiştir.
Bu maddelerde açıkça ifade edildiği gibi, kiracının borcundan dolayı finansal kiralama konusu malın haczedilmesi mümkün değildir. Takip konusu alacağın o malın kira bedelinden doğmuş olması fark etmez. Sözleşme süresince mal kiracının zilyetliğinde olup, sözleşmenin amacına uygun olarak faydalanma hakkına sahiptir. Malın haczedilip muhafaza altına alınması suretiyle kiracının faydalanma hakkı kısıtlanamaz. Kira bedelinin ödenmemesi halinde kiralayan anılan Kanunun 23. maddesinden doğan haklarını kullanabilir.
Öte yandan, finansal kiralama konusu malın maliki alacaklıdır. Bonoya davalı alacağından dolayı malı haczettirmesi icra hukuku prensiplerine de aykırıdır. Şöyle ki, icra işlemleri borçlunun mal varlığına yöneliktir. İcra müdürü borçlunun malını haczeder, satar ve alacağı tahsil eder. Alacaklının alacağından dolayı borçluya kiraya verdiği malın haczi de doğru değildir.
Mercice bu yönler gözetilerek şikayetin kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile reddi isabetsizdir.
Sonuç :Borçlu vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenle İİK.nun 366. ve HUMK.nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 15.11.1994 gününde oybirliğiyle karar verildi.