 |
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E: 1991/9682
K: 1992/3319
T: 18.3.1992
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
2004/m.82,79
Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 19.8.1991 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR:Takip Lüleburgaz İcra Müdürlüğü`nde yapılmış, Lüleburgaz İcra Müdürlüğü`nün talimatı üzerine Pınarhisar İcra Müdürlüğü`nce haczedilmezlik şikayetine konu olan taşınmaza haciz konulmuştur. İİK`nun 79/2. maddesine göre haciz ile ilgili şikayetler istinabe olunan icra dairesinin tabi bulunduğu tetkik merciince çözümlenir.
Anılan maddede belirtilen yetki kesin yetki niteliğinde bulunduğundan merciin bu hususu re`sen gözönünde bulundurup, haczedilmezlik şikayeti Pınarhisar Tetkik Mercii`ne yapılması gerekirken Lüleburgaz İcra Tetkik Mercii`ne yapılmış bulunduğundan bahis ile "yetki yönünden dilekçenin reddine ve talep vukuunda dosyanın yetkili Pınarhisar Tetkik Mercii`ne gönderilmesine" karar vermek gerekirken işin esasının incelenip karar verilmiş olması isabetsizdir.
SONUÇ: Borçlu vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenle İİK`nun 366. ve HUMK`nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 18.3.1992 gününde oybirliğiyle karar verildi.