 |
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E : 1991/8906
K : 1992/3056
T : 13.3.1992
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
B.K.nun 84.maddesi hükmüne göre, faiz ve masrafları ödemede geciken borçlu,yaptığı kısmı ödemeyi esas borcuna mahsup edemez.
Buradan çözümlenmesi gereken sorun, anılan madde hükmünün icra dairesine yapılan kısmı ödemelerine de uygulanıp uygulanmayacağı noktasında toplanmaktadır.
İİK.nun 12.maddesi B.Kanununun 68.maddesine bir istisna getirmiştir. Bu maddede de, icra müdürünün yapılan kısmi ödemeleri kabule mecbur olduğu ödenen miktar kadar borçlunun borcundan kurtulacağı kabul edilmiştir.
Faiz alacağı, esas alacağı bağlı fer'i bir hak teşkil eder. Bu niteliği nedeniyle Borçlar Kanununun 13. Ve 133.maddelerinde faizden "feri alacak" diye söz edilmiştir.
İİK.nun 12.maddesinde, mücerret borçtan söz edilmiş, yapılan kısmi ödemenin esas alacağa mahsup edeceği yolunda bir açıklık yer almamıştır. Bu madde ile B.K.84.maddenin farklı hükümleri ihtiva ettiği, bu bakımdan özel kuralın uygulanması gerektiği yolundaki görüşte isabet bulunmamaktadır.
Sonuç olarak B.K.nun 84.maddesi alacaklıyı korumak amacıyla konulmuş olup icra dairesine yapılan kısmi ödemeler hakkındada uygulanması gerekir. Şikayetin kabulü gerekirken, reddi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda açıklanan nedenle İİK.366 ve HUMK.428.maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 13.3.1992 gününde oybirliğiyle karar verildi.