 |
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E. 1991/5087
K. 1991/12567
T. 2.12.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
(İlan müddeti)
ÖZET : İİK.nun 126. maddesine göre artırma, satıştan enaz bir ay önce ilan edilir. ilan müddetinin bir aydan aşağı olmaması amir bir hükümdür.
(2004 s. İİK. m. 126)
Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine, bu işle ilgili dosya mahallinden Daireye 2.5.1991 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
İİK.nun 126. maddesine göre artırma satıştan enaz bir ay önce ilan edilir. İlan müddetinin bir aydan aşağı olmaması amir bir hükümdür. Bu sebeple müddetinde şikayet yoluna gidilmese bile bu durumun resen nazara alınması gerekir. Olayda;
Satış ilanı 11.8.1990 tarihli gazete ile yapılmıştır. 1. satış tarihi 3.9.1990 olduğuna göre yasanın yukarda belirtilen hükmüne uyulmamıştır. Bu husus başlı başına ihalenin feshi nedenidir. Şikayetin kabulü gerekirken reddi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazı yerinde görülmekle merci kararının yukarıda yazılı nedenle İİK.nun 366. ve HUMK.nun 428. Maddeleri uyarınca BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair hususların şimdilik incelenmesine yer olmadığını, 2.12.1991 gününde oybirliğiyle karar verildi.