 |
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E: 1990/11745
K: 1991/5302
T: 30.04.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 22.10.1990 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 31.5.1976 tarihindeki vazgeçmenin ilama dayalı haktan değil borçlunun şuyunu nedeniyle takibin yürütülmesinden vazgeçme niteliği taşıdığının takip dosyasının sonraki aşamalarından anlaşılmaktadır.
Taşınmazların ilgili ilamlar hakkında iskatı mürurüzaman hükümlerinin tetkik olunamıyacağına ilişkin 11.2.1959 gün 10/12 sayılı içtihadı birleştirme kararı karşısında şikayetin kabulü gerekirken yazılı biçimde karar verilmesi isabetsiz, temyiz itirazları yerinde görülmekle merci kararının İİK.366 ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA 30.4.1991 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Takip, müdahalenin men"ine mütedair olup ilama müstenittir. Zaman aşımı söz konusu değildir. Merci'in bu yöne ilişkin kararı isabetsiz ve bozmayı gerektirir.
Ancak, İcra Müdürlüğünün 975/236 sayılı dosyasında alacaklı "Borçlu Köy Muhtarlığı ile anlaştım, bu sebeple takipten vazgeçiyorum" şeklinde beyanda bulunmuştur. Bu nedenle, alacaklı artık bu icra dosyasından yenileme dilekçesi göndererek suretiyle takibi devam ettiremez. Yeniden takip yapması gerekir. Bu sebeple çoğunluğun bozma kararındad açıklanan gerekçeye muhalifim.